Ιταλία: Εν μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων, οι παγετώνες «επιστρέφουν» υπολείμματα και λείψανα των Παγκοσμίων Πολέμων

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Οι τελευταίες εβδομάδες υπήρξαν κρίσιμες σε ότι αφορά το μέτωπο της κακοκαιρίας στην Ιταλία, με ακραία καιρικά φαινόμενα σε πολλά μέρη της χώρας. Αυτό, ενώ στα μέσα Αυγούστου αναμένεται η Ιταλία να δείξει δύο αντικρουόμενες εικόνες: πιθανές καταιγίδες στα Κέντρο-Βόρεια της χώρας, και αυξημένη ζέστη στα Νότια.
Συνοψίζουμε μερικά από τα ακραία φαινόμενα και καταστροφές των τελευταίων ημερών.

Υδροστρόβιλους, πυρκαγιές και πλημμύρες

Στις 26 Ιουλίου, στο θαλάσσιο θέρετρο του Βιέστε, στη Βόρειο Απουλία, υδροστρόβιλος σάρωσε την πόλη και πέρασε πάνω από την ακτή, όπου υπήρχαν λουόμενοι. Για μιάμιση ώρα πολύ δυνατοί άνεμοι αλλά και βροχή μαστίγωσαν την πόλη. Μια κατάσταση που δεν περίμενε κανείς, εφόσον δεν είχε εκδοθεί κανένα απαγορευτικό από τις αρχές. Να τονίσουμε πως η ευρύτερη περιοχή του Γκαργκάνο ζει παρόμοια φαινόμενα τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, με διαφορετικές εντάσεις, όπως επιβεβαίωσαν κάτοικοι της περιοχής αλλά και ο υποφαινόμενος ο οποίος βρισκόταν στο Βιέστε κατά τη διάρκεια του υδροστρόβιλου.

Την Παρασκευή 5 Αυγούστου, αυτή τη φορά στις Άλπεις, μια σφοδρή καταιγίδα χτύπησε την πανέμορφη Val di Fassa στην αυτόνομη επαρχία του Τρεντίνο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κατολισθήσεις και να υπάρξουν 213 εκτοπισμένοι κάτοικοι και τουρίστες. Παρόμοιο σκηνικό και στη Val Ferret στη Valle d’Aosta, κοντά στο Mont Blanc. Και τα δύο είναι πολύ γνωστά τουριστικά θέρετρα της Βορείου Ιταλίας.

Το ίδιο Σαββατοκύριακο υπήρξε μια μεγάλη πυρκαγιά στη Villanova d’Albenga, κοντά στη Σαβόνα, στη Δυτική ακτή της Λιγουρίας, όπου για περίπου 3 μέρες δεκάδες πυροσβέστες και περίπου 70 εθελοντές, με την υποστήριξη εναέριων δυνάμεων της Πυροσβεστικής, μεταξύ αυτών ελικόπτερα και 3 Canadair, προσπάθησαν να δαμάσουν τις φλόγες οι οποίες τελικά έκαψαν περίπου 400 εκτάρια πυκνής βλάστησης και εκτόπισαν προληπτικά περίπου 70 άτομα. Απειλήθηκαν πολλά σπίτια και το τουριστικό θέρετρο του Alassio, το οποίο την καλοκαιρινή περίοδο φιλοξενεί πολλούς τουρίστες από τις περιφέρειες του Ιταλικού Βορρά.

Το απόγευμα της Τρίτης 9 Αυγούστου, μια σφοδρή κακοκαιρία έπληξε την περιοχή Ιρπίνια της Καμπανίας, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τη Νάπολη της Κάτω Ιταλίας. Στην κωμόπολη Μοντεφόρτε Ιρπίνο, εξαιτίας ισχυρής βροχόπτωσης, τα ορμητικά νερά και οι λάσπες παρέσυραν δεκάδες σταθμευμένα αυτοκίνητα.  Όπως τονίζουν τα Ιταλικά ΜΜΕ «σχεδόν από θαύμα, αποφεύχθηκαν τραγικές συνέπειες».
Παρόμοιο φαινόμενο, αν και λιγότερα έντονο, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 10 Αυγούστου στα Νότια της Ρώμης, στη γραφική λοφώδη περιοχή Καστέλι Ρομάνι, όπου νεροποντή μετέτρεψε τους δρόμους σε χείμαρρους.

Ζημιές σε καλλιέργειες και εκτροφές αχιβάδων από υποχώρηση γλυκού νερού

Μέσα σε όλα αυτά, η ξηρασία πλέον κυριαρχεί ειδικά στη Βόρειο Ιταλία. Τα περισσότερα ποτάμια έχουν μετατραπεί σε εποχικά ρυάκια, με μικρή ποσότητα γλυκού νερού.
Κρίσιμη η κατάσταση του ποταμού Πάδου. Η εισχώρηση του θαλασσινού, αλμυρού νερού στον υδροφόρο ορίζοντα του μεγαλύτερου στην Ιταλία ποταμού πλησιάζει πλέον τα 40 χιλιόμετρα, με ένα αρνητικό ρεκόρ το οποίο έχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις στις τοπικές καλλιέργειες και στις εκτροφές αχιβάδων. Οι τελευταίες συγκεντρώνονται στο δέλτα του ποταμού στην Αδριατική θάλασσα, και έτσι το ένα τρίτο των αχιβάδων ανασύρεται νεκρό λόγω της υπερβολικής αλμύρας.

Λιώνουν οι παγετώνες και αποκαλύπτονται υπολείμματα των Παγκοσμίων Πολέμων

Οι Αλπικοί παγετώνες Marmolada και Adamello υποχωρούν σημαντικά φέτος λόγω των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών. Χαρακτηριστικό του φετινού καλοκαιριού είναι πως στην Ελβετία, στα τέλη Ιουλίου, το σημείο πήξης (θερμικό μηδέν) έφτασε κοντά στα 5.200 μέτρα, περίπου 400 μέτρα υψηλότερα από την κορυφή του Mont Blanc (4.810 μέτρα), του υψηλότερου όρους της Ευρώπης.

Με το ραγδαίο λιώσιμο των πάγων αρχίζουν και εμφανίζονται υπολείμματα από τους δύο Παγκόσμιους Πολέμους, αλλά και λείψανα ανθρώπων, οι οποίοι είχαν χαθεί πριν από περίπου έναν αιώνα. Βόμβες, σφαίρες, κόκκαλα, βρίσκονται όλο και συχνότερα.

Χαρακτηριστικό το γεγονός πως στην Cervinia, στα 3.090 μέτρα υψόμετρο, η υποχώρηση του παγετώνα Ventina έφερε στο φως μια οβίδα πυροβολικού από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο 30 εκατοστών, η οποία βρέθηκε από πολίτη και που χρειάστηκε την επέμβαση του Τμήματος της Ομάδας Εκρηκτικών του Στρατού.

Το φαινόμενο βέβαια δεν γνωρίζει σύνορα. Στην κοντινή Ελβετία, στον παγετώνα Aletsch, κοντά στις κορυφές του Jungfrau και του Mönch της Ελβετίας, βρέθηκαν τα συντρίμμια ενός αεροπλάνου που συνετρίβη τον Ιούνιο του 1968. Επίσης πρόσφατα στον παγετώνα Chessjen (Valais) βρέθηκαν ανθρώπινα λείψανα της δεκαετίας του 70’-80’. Το ίδιο συνέβη και στον παγετώνα Stockji, Βορειοδυτικά του Matterhorn.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος