Ιταλία: Έκθεση για τον ρόλο του φιλέλληνα Ντερόζι στην Ελληνική απελευθέρωση του 1821

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Στις αρχές του 1800 η ιδέα της επανάστασης και της ελευθερίας των λαών ήταν ευρέως διαδεδομένη στην Ευρώπη και στον κόσμο. Στην περίπτωση της Ιταλίας, για παράδειγμα, η συγκεκριμένη περίοδος αποτελεί την αρχή του Risorgimento (“Αναβίωση” εις την Ελληνικήν) η οποία οδήγησε στην ενοποίηση της Ιταλίας στο δεύτερο ήμισυ του 19ου αιώνα.  

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναδεικνύεται και η φιγούρα του φιλέλληνα Santorre di Santa Rosa, γνωστού στην Ελλάδα και ως Ντερόζι, ενός ευγενή από την Σαβοΐα ο οποίος, αναγκασμένος στην εξορία, θα γίνει «επαγγελματίας επαναστάτης», συμμετέχοντας με τον Λόρδο Βύρων στον πόλεμο για την ανεξαρτησία της Ελλάδας από την Οθωμανική κυριαρχία, πεθαίνοντας τελικά στη μάχη της Σφακτηρίας. 

Είναι επομένως χάρη στο Ιταλικό Risorgimento που με την φιγούρα του Santorre di Santa Rosa γεννήθηκε ο ρομαντικός μύθος του «επαναστάτη ήρωα» διαμέσου του Ιταλού ενοποιητή Garibaldi μέχρι και στον Che Guevara.

Η έκθεση, που διοργανώνει ο Δήμος του Savigliano, ονομάζεται “Che mai sarà per noi il 1821? I moti per la libertà nell’Europa di Santa Rosa” – “Τι να σημαίνει άραγε για μας το 1821; Οι εξεγέρσεις για την ελευθερία στην Ευρώπη του Santa Rosa” εγκαινιάζεται την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στο Palazzo Muratori Cravetta, τη γενέτειρα του Santorre di Santa Rosa. 

Η έκθεση πραγματοποιείται χάρη στη συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο του Ιταλικού Risorgimento που διέθεσε πολλά από τα διατηρημένα έργα της συλλογής του, όπως επίσης έγγραφα, αφίσες, εκτυπώσεις, χειρόγραφα και πίνακες. Σημειωτέον, μια εκθεσιακή αίθουσα θα είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στη φιγούρα του Santorre di Santa Rosa, με την εικονογραφία του και εξιστορώντας την προσωπική και πολιτική φυσιογνωμία του φιλέλληνα.

Στον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Κρίστιαν Μαυρή, μίλησαν αποκλειστικά ο Δήμαρχος του Savigliano, κ. Giulio Ambroggio, και η Δημοτική Σύμβουλος για τον Πολιτισμό, το Σχολείο και τον Τουρισμό, κα. Petra Senesi. Να υπενθυμίσουμε πως ο ανταποκριτής της ΕΡΤ τους συνάντησε στις 24 Μαρτίου 2021 με την ευκαιρία των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης, όταν η πόλη έδειξε για πρώτη φορά στον φακό το ανακαινισμένο άγαλμα του Ντερόζι, το οποίο βρίσκεται στην γραφικότατη κεντρική πλατεία του Savigliano. 

“O συμπολίτης μας Santorre di Santarosa, ηττημένος στην πατρίδα του, πήγε στην εξορία για να πολεμήσει για την ελευθερία της Ελλάδας. Ένα παράδειγμα προς όλους, ιδιαίτερα στους νέους: ένας συμπολίτης μας που επέλεξε να πολεμήσει την τυραννία μέχρι την υπέρτατη θυσία της ίδιας του της ζωής” μας δήλωσε ο Δήμαρχος, κ. Giulio Ambroggio.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Δημοτική Σύμβουλος, κα. Petra Senesi, η οποία τονίζει πως “ακριβώς για αυτόν τον λόγο έχουμε κάνει μια συγκεκριμένη πρόσκληση στα σχολεία να φέρουν τα παιδιά να επισκεφθούν την έκθεση για να μάθουν για ένα κομμάτι της ιστορίας που είδε έναν συμπολίτη μας να αγωνίζεται για την ελευθερία.”

Η έκθεση θα συνεχιστεί στο Savigliano μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος