Ιταλία – Εκλογή ΠτΔ: Ο Mario Draghi ζήτησε από τον Mattarella να παραμείνει για δεύτερη θητεία

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Ραγδαίες οι εξελίξεις στην διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Φτάσαμε στο Σαββατοκύριακο και τελειώνει η έκτη συνεχόμενη ημέρα ψηφοφορίας, για έβδομη συνεχόμενη φορά με άκυρο αποτέλεσμα. 

Εν μέσω πολιτικού χάους, τα κόμματα δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε κοινό υποψήφιο και ουσιαστικά οι αποχές και τα λευκά ψηφοδέλτια αντικατοπτρίζουν μια προσπάθεια ‘αγοράς χρόνου’ μέχρι να επιτευχθεί ένα …θαύμα.

Σήμερα το πρωί και εν μέσω έβδομης ψηφοφορίας, με το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, έπεσε σαν αστραπή το Tweet της Giorgia Meloni (Αδελφοί της Ιταλίας): “Ο Σαλβίνι προτείνει να πάμε όλοι και να παρακαλέσουμε τον Ματαρέλα να κάνει άλλη μια θητεία ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Δεν θέλω να το πιστέψω.”

Η εν θερμώ αίσθηση όλων ημών των δημοσιογράφων και ανταποκριτών ήταν πως είναι πλέον επίσημη η διάσπαση της Κεντροδεξιάς παράταξης, και ειδικότερα μεταξύ του κόμματος Fratelli d’Italia (αντιπολίτευση) και των υπολοίπων Κεντροδεξιών κομμάτων (Forza Italia και Lega).

Μέσα σε λίγα λεπτά το κλίμα στην Αίθουσα Transatlantico του Κοινοβουλίου είναι πως πλέον οδεύουμε προς μια προεδρία Mattarella bis, η οποία επίσημα ζητήθηκε από τους μεγάλους εκλέκτορες και όχι από τους ηγέτες των κομμάτων.

Νωρίτερα είχε γίνει αναφορά από τα ΜΜΕ για μια 20λεπτη συνομιλία μεταξύ των Draghi και Mattarella. 

Έτσι, μέσα σε περίπου 30 λεπτά, ανακοινώθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos πως ο Draghi ζήτησε από τον Mattarella να παραμείνει στην Προεδρία της Δημοκρατίας “για το καλό και την σταθερότητα της Χώρας”. Η ίδια πηγή ανέφερε επίσης πως ο Draghi κάλεσε τα κόμματα να συσπειρωθούν ώστε να “κλείσει” η επιβεβαίωση της δεύτερης θητείας Mattarella.

Με την όγδοη ψηφοφορία εκλογής του ΠτΔ να ξεκινά σήμερα το απόγευμα, υπάρχουν τα πρώτα αισιόδοξα σχόλια που δείχνουν θετικότητα ως προς το αποτέλεσμα μέχρι το τέλος της ημέρας, όπως αυτό του Matteo Renzi.

Η ΕΡΤ και η ERTnews, μέσω του ανταποκριτή της στη Ρώμη, Κρίστιαν Μαυρή, παρακολουθούν από την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου την διαδικασία της εκλογής νέου Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας (ΠτΔ) με απευθείας συνδέσεις από το Ιταλικό Κοινοβούλιο ως το μοναδικό διαπιστευμένο Ελληνικό ΜΜΕ, ενώ όλες οι εξελίξεις σχετικά με τα νέα της ψηφοφορίας και τα παρασκήνια μεταδίδονται λεπτό προς λεπτό σε καθημερινή βάση μέσω του live blogging.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος