Ιταλία, δημοσκόπηση: Τα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι πλησιάζουν το 30%

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Μήνας του μέλιτος. Έτσι αποκαλείται από τα Ιταλικά ΜΜΕ το φαινόμενο της παραδοσιακής αυξανόμενης προτίμησης μιας νεοσύστατης Κυβέρνησης, κάτι το οποίο συνήθως διαρκεί αρκετές εβδομάδες ή μήνες πριν ο λαός εκφράσει τις πρώτες δυσφορίες.

Το φαινόμενο ισχύει και αυτή τη στιγμή με τα Αδέλφια της Ιταλίας της Τζόρτζια Μελόνι. Σύμφωνα με την στατιστική εταιρεία Ipsos, η οποία πραγματοποίησε την έρευνα ύστερα από τις προγραμματικές δηλώσεις της (του;) Πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι στο Ιταλικό Κοινοβούλιο (25 και 26 Οκτωβρίου), τα οποία πλησιάζουν το 30% των προτιμήσεων των ερωτηθέντων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα παρατηρείται μια πτώση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Δημοκρατικό Κόμμα (του Ενρίκο Λέτα, -0,3%) και Ζωντανή Ιταλία/Δράση (των Ματέο Ρέντσι και Κάρλο Καλέντα, -0,7%) αλλά και των κομμάτων της ΚεντροΔεξιάς παράταξης (όπως ονομάζεται στην Ιταλία), Φόρτσα Ιτάλια (του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, -0,8%) και Λέγκα (του Ματέο Σαλβίνι, -2%). Παράλληλα, άνοδο σημειώνει το Κίνημα 5 Αστέρων, το οποίο φτάνει στο 16%.

Σε ότι αφορά τα σχόλια των ερωτηθέντων “οι θετικές κρίσεις υπερισχύουν ελαφρώς έναντι των αρνητικών για το νεογέννητο εκτελεστικό όργανο (42% έναντι 40%) και σε μεγαλύτερο βαθμό για τον πρωθυπουργό (44% έναντι 38%)”. Το ίδιο ισχύει και για την νεοσύστατη Κυβέρνηση (51% υπέρ) και για τον πρωθυπουργό (54% υπέρ).

Τέλος, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, η Κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι θα ασκήσει περισσότερους ελέγχους στο μεταναστευτικό και στα φορολογικά μέτρα, ενώ επίσεις θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα κοινωνικά δικαιώματα, ενδεχομένως μειώνοντάς τα, αλλά και στα περιβαλλοντολογικά θέματα της χώρας.

Σημειωτέον, η κυβερνητική ομάδα κατακρίνεται από το 42% των ερωτηθέντων “προφανώς λόγω της παρουσίας 11 υπουργών που είχαν ήδη συμμετάσχει σε προηγούμενες κεντροδεξιές κυβερνήσεις”, όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της Ipsos, Νάντο Πανιοντσέλι.

Η έρευνα αναδεικνύει επίσης πως ένας στους τέσσερις Ιταλούς (27%) αναμένει η Κυβέρνηση να παραμείνει στην εξουσία για ολόκληρη την πενταετή θητεία, ενώ το 18% των ερωτηθέντων πιστεύει πως δεν θα μακροζωήσει.

Τέλος, και όπως σημειώνει ο Πανιοντσέλι, το γεγονός πως η νίκη της Κεντροδεξιάς παράταξης σημειώθηκε με 12,3 εκ. ψηφοφόρων και με αποχή ρεκόρ ύψους 16,7 εκ. ψηφοφόρων δείχνει πως “η πλειοψηφία στην κάλπη είναι μειοψηφία στη χώρα”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος