Ιταλία, Corriere della Sera: «Όχι» σε αύξηση του ελλείμματος – Άνοιγμα για πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας σε δόσεις

Στην Ιταλία, ενόψει των ανακοινώσεων των νέων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας, η εφημερίδα Corriere della Sera δημοσιεύει σήμερα τα κύρια μέτρα που αναμένονται να παρθούν, ενώ φαίνεται πως υπάρχει το ενδεχόμενο μείωσης της σχολικής εβδομάδας ή και της θέρμανσης στις σχολικές αίθουσες.

Δεν θα υπάρξει προσφυγή σε αύξηση του ελλείμματος, παρά την πίεση των κομμάτων να χρηματοδοτήσουν τις νέες ενισχύσεις με «δημοσιονομικό κενό». Αυτή φαίνεται πως θα είναι η κυβερνητική γραμμή σχετικά με τα νέα μέτρα κατά των ανατιμήσεων της ενέργειας σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, η οποία επικαλείται Κυβερνητικές πηγές.
Το νέο διάταγμα λοιπόν, το οποίο αναμένεται εντός ολίγων ημερών, θα εξαρτηθεί από τους διαθέσιμους πόρους. Ανάμεσα στα μέτρα, φαίνεται πως θα συμπεριληφθεί η παράταση της περικοπής των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, το οποίο σημαίνει ‘έκπτωση’ ύψους 30,5 λεπτών το λίτρο στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, μέτρο το οποίο κοστίζει στην Κυβέρνηση περίπου ένα δισ. ευρώ κάθε μήνα. Παράλληλα μελετάται και ένα πακέτο ταμείου ανεργίας για τις εταιρείες σε δυσκολία λόγω των υπέρογκων λογαριασμών ενέργειας, ενώ για τις οικογένειες η Ιταλική εφημερίδα αναφέρει το ενδεχόμενο της πληρωμής των λογαριασμών σε έως και 10 δόσεις.

Πολιτικές αντιδράσεις εν μέσω σημαντικών ανατιμήσεων της ενέργειας

Στο καυτό ζήτημα της ανατίμησης της ενέργειας, ο ηγέτης της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ζήτησε «ανακωχή μεταξύ των ηγετών για να δράσουν άμεσα, γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος» και μάλιστα πρόσθεσε πως το κόμμα του είναι έτοιμο να δώσει πλήρη εντολή στην σημερινή Κυβέρνηση Ντράγκι για να κάνει αυτό ακριβώς που έκανε ο Μακρόν, για πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο», ενώ ο Κεντρώος Κάρλο Καλέντα, ζήτησε χθες εκ νέου ένα “τάιμ άουτ της εκλογικής εκστρατείας και συζήτηση μεταξύ των κομμάτων για το καλό της Ιταλίας”.

Τα σενάρια για τη λειτουργία των σχολείων

Στην ίδια ιταλική εφημερίδα μεταδίδεται και η δήλωση του Antonello Giannelli, Πρόεδρος του μεγαλύτερου Συνδικάτου Ιταλών Σχολικών Διευθυντών, στα πλαίσια της εξοικονόμησης ενέργειας. Ο Πρόεδρος μίλησε για το ενδεχόμενο μείωσης της σχολικής εβδομάδας με την αναπροσαρμογή των ωραρίων με εξ αποστάσεως μάθηση το Σάββατο ή για τη μείωση της θέρμανσης στην τάξη κατά έναν ή δύο βαθμούς, κάτι που, όπως ο ίδιος τόνισε, συνεπάγεται πως «οι μαθητές θα πρέπει να ντυθούν λίγο περισσότερο» εφόσον βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια κρίση, αρκεί όμως το μέτρο να εφαρμοστεί ενιαία σε όλα τα σχολεία της επικράτειας.

Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος