Ιταλία: Χαμηλή η προσέλευση στις κάλπες – Χάος σε εκλογικές έδρες στο Παλέρμο

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η Κυριακή 12 Ιουνίου ήταν μια ημέρα διπλής ψηφοφορίας για την Ιταλία.

Από τη μία, 975 από τους 7.904 δήμους αναζητούν μια νέα διοίκηση, καλώντας στην εκλογική διαδικασία σχεδόν 9 εκατομμύρια πολίτες.

Από την άλλη, οι Ιταλοί σε όλη την επικράτεια εκλήθησαν να ψηφίσουν για 5 δημοψηφίσματα με περιεχόμενο δικαίου, όπως για παράδειγμα την ενδεχόμενη κατάργηση του νόμου που αφαιρεί το δικαίωμα του εκλέγεσθαι σε πολίτες με οριστική καταδίκη για σοβαρά αδικήματα, αλλά και την πρόταση αξιολόγησης των δικαστικών, όχι μόνο από συναδέλφους τους, αλλά και από καθηγητές και δικηγόρους.

Μεγάλες αποχές λόγω των καλοκαιρινών θερμοκρασιών

Όπως είχε προαναγγελθεί, οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες αυτού του Σαββατοκύριακου, οι οποίες ξεπέρασαν σε πολλές περιπτώσεις τους 30 βαθμούς σε όλη την Ιταλία, θα κρατούσαν τους Ιταλούς μακριά από τις κάλπες, όπως και τελικά φαίνεται πως έγινε.

Γεγονός αποτελεί πως, μέχρι το μεσημέρι, ο μέσος όρος προσέλευσης στις κάλπες ήταν μόλις της τάξεως του 6,78%.

Το βράδυ της Κυριακής 12 Ιουνίου, και λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες, η προσέλευση των πολιτών δείχνει περίπου 14,8% για το δημοψήφισμα, ενώ κάτω από το 40% έφτασε για τις δημοτικές ψήφους. Με τούτα τα δεδομένα, το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να φτάσει το quorum, και οι σχετικές νομοθεσίες θα παραμείνουν ως έχουν.

Χάος στο Παλέρμο: Απουσίαζαν οι πρόεδροι εκλογικών τμημάτων

Ενώ αναμένονται τα πρώτα exit poll για τα αποτελέσματα των δήμων, υπενθυμίζουμε πως στην πρωτεύουσα της Σικελίας, το Παλέρμο, σήμερα σημειώθηκε μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Από τις πρώτες ώρες της ημέρας απουσίαζαν οι πρόεδροι περίπου 50 εκλογικών τμημάτων, με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία της πόλης οι πολίτες να μην μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Μια κατάσταση που, σύμφωνα με τα Ιταλικά ΜΜΕ επικαλούμενα τον Δήμο του Παλέρμο, λύθηκε μόνο κατά τις 3 μ.μ., και κατόπιν μήνυσης στους ‘λιποτάκτες’ προέδρους. 

Σημειώνεται πως και ο Ιταλός ΠτΔ, κ. Σέρτζιο Ματαρέλα, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Παλέρμο, κάτι που επικαλέστηκε ο ηγέτης του κόμματος της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος δήλωσε πως στην πόλη του Ιταλού Προέδρου λαμβάνει χώρα μια “κλοπή δημοκρατίας”.

Η Ένωση Δικηγόρων του Παλέρμο ζήτησε την ακύρωση της ψηφοφορίας, ενώ ο Περιφερειάρχης της Σικελίας κ. Musumeci ζήτησε να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία και αύριο. Αιτήματα που, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, δεν θα γίνουν αποδεκτά.

Η Υπουργός Εσωτερικών, Luciana Lamorgese, μίλησε για “σοβαρότατο γεγονός” στο Παλέρμο και υπογράμμισε πως “μια τέτοια στάση εκφράζει την απόλυτη έλλειψη σεβασμού προς τους θεσμούς και προς τους πολίτες”, και πρόσθεσε πως ο Εισαγγελέας του Παλέρμο θα αξιολογήσει τυχόν ευθύνες σχετικά με τις απουσίες (174, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος