Ιταλία: Αρνούνται να φάνε πάνω από 250 μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι σε πλοία στην Κατάνη

Array

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, 35 μετανάστες και πρόσφυγες που παραμένουν στo πλοίo Humanity 1 και 214 που επιβαίνουν στο Geo Barents αρνούνται να φάνε και ζητούν να τους επιτραπεί να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Κατάνης, όπου βρίσκονται τα δυο σκάφη. Σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές, όμως, οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν μπορούν να κατέβουν στην ξηρά διότι η κατάσταση της υγείας τους δεν παρουσιάζει προβλήματα και δεν πρόκειται για γυναικόπαιδα.

Στο μεταξύ, τρεις μετανάστες έπεσαν στην θάλασσα από το πλοίο Geo Barents και προσπάθησαν να φτάσουν στον προβλήτα κολυμπώντας. Τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και οι δυο εξ αυτών δέχθηκαν να ξανανέβουν στο πλοίο.

«Η επιλογή των μεταναστών δεν γίνεται βάσει των συμφερόντων τους, αλλά των συμφερόντων των δουλεμπόρων που τους μεταφέρουν. Οι ηλικιωμένοι, οι φτωχοί και οι άρρωστοι μένουν στις χώρες τους. Όσοι έρχονται στην Ιταλία μπορούν να δώσουν από 2 μέχρι 5 χιλιάδες ευρώ, στις οργανώσεις που τους μεταφέρουν», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης Κάρλο Νόρντιο.

«Δεν τους κάνουμε δεκτούς επειδή είμαστε καλοί αλλά επειδή έχουμε αποδεχθεί την όλη κατάσταση. Αν ήμασταν καλοί θα παίρναμε τους φτωχότερους εκ των φτωχών και τους ασθενέστερους εκ των ασθενών», πρόσθεσε ο Ιταλός υπουργός.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τέλος, μέσω εκπροσώπου της, τόνισε ότι «υπάρχει ηθική και νομική υποχρέωση διάσωσης των ανθρώπων που βρίσκονται στην θάλασσα, βάσει της διεθνούς νομοθεσίας».

Παράλληλα, σύμφωνα με το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, οι Βρυξέλλες υπογράμμισαν ότι «κάθε περίπτωση είναι διαφορετική», αλλά «πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο ο χρόνος που οι άνθρωποι αυτοί περνούν στην θάλασσα»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος