Ιταλία: Απολογισμός της Τζόρτζια Μελόνι για το πρώτο έτος της πρωθυπουργίας της

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Μια εφ όλης της ύλης ραδιοφωνική συνέντευξη στο ραδιόφωνο Rtl 102.5 παραχώρησε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι το πρωί της Τετάρτης 6/12.

Σε μια ‘ποπ’ έκδοση, όπως τη χαρακτηρίζει η Corriere della Sera, η Μελόνι μίλησε για περίπου 30 λεπτά για διάφορα θέματα της Ιταλικής επικαιρότητας, για το έργο του πρώτου έτους της κυβέρνησης που η ίδια ηγείται αλλά και (αναφορικά και εν τάχει) για την προσωπική της ζωή, για την οποία η ίδια είπε πως “συζητήθηκε δίχως έλεος, όμως στο τέλος φοράω κράνος και αγωνίζομαι”.

Σχολιάζοντας την φετινή λίστα του περιοδικού Forbes που την κατατάσσει ως την 4η ισχυρότερη γυναίκα παγκοσμίως, η ίδια σχολιάζει το γεγονός “φανταστείτε πως είμαστε…!”.

“Ήταν μια δύσκολη χρονιά” ξεκίνησε η Τζόρτζια Μελόνι “μια χρονιά κατά την οποία συνέβησαν όλα όσα θα μπορούσαν να συμβούν. Προσπαθούμε να αντιμετωπίζουμε κάθε πρόβλημα με ρεαλισμό, επιδιώκοντας πάντα τα συμφέροντα των πολιτών. Στην καταστροφή που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, τα αποτελέσματα μαρτυρούν μια σοβαρή δουλειά”.

Κατώτατος μισθός: “Γιατί η αντιπολίτευση δεν το έκανε όταν κυβερνούσε;”
Το πρώτο θέμα που αντιμετώπισε η Ιταλίδα πρωθυπουργός ήταν αυτό του κατώτατου μισθού, ένα καυτό θέμα το οποίο το βράδυ της Τρίτης 5/12 είδε μια σφοδρότατη διαμάχη να διαδραματίζεται μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στα έδρανα του Ιταλικού Κοινοβουλίου, με αποκορύφωμα τον ηγέτη του Κινήματος 5 Αστέρων να σκίζει το κείμενο της πρότασης κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Μάλιστα, το πρωί της Τετάρτης 6/12, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη της Μελόνι, πέρασε στο Ιταλικό Κοινοβούλιο η τροπολογία η οποία καταψήφισε την τοποθέτηση της αντιπολίτευσης του κατώτατου μισθού στα 9 ευρώ.

Η Μελόνι υπενθύμισε πως πρόσφατα “το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας είπε πως με κατώτατο μισθό πάνω από το σημείο αναφοράς των 9 ευρώ την ώρα, ένα νέο ανώτατο όριο θα γινόταν υποκατάστατο και παραδόξως θα κινδύνευε να μειώσει τον κατώτατο μισθό των ανθρώπων που τον έχουν υψηλότερο”.
“Η πλειοψηφία” συνέχισε η Τζόρτζια Μελόνι “πρότεινε μια τροπολογία στην πρόταση της αντιπολίτευσης και θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην αύξηση των μισθών όσων είναι ανεπαρκής χωρίς να κινδυνεύουμε να μειώσουμε τους άλλους”.

Δεν έλειψαν οι αιχμές κατά της αντιπολίτευσης αλλά και των συνδικάτων: “Καταλαβαίνω την αντιπολίτευση, αλλά χαμογελάω λίγο γιατί το Κίνημα 5 Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα, μέσα σε δέκα χρόνια που κυβερνούσαν, δεν σκέφτηκαν να το κάνουν. Το ίδιο και κάποια συνδικάτα, που βγαίνουν στους δρόμους για να διεκδικήσουν το καλό του κατώτατου μισθού, αλλά όταν πάνε να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις δέχονται συμβάσεις με λίγο περισσότερα από 5 ευρώ την ώρα, όπως στη σύμβαση για την ιδιωτική ασφάλεια. Θα πρέπει να είμαστε πιο συνεπείς” ολοκλήρωσε η Μελόνι.

Απαραίτητη η συμφωνία μετανάστευσης Ιταλίας-Αλβανίας”
Την Τρίτη 5/12 επικυρώθηκε η συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, κάτι που η Τζόρτζια Μελόνι όρισε ως “απαραίτητη, διότι οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να αποσυμφορήσουμε το ιταλικό σύστημα όσον αφορά την παράνομη μετανάστευση είναι χρήσιμο”.

“Η συμφωνία με την Αλβανία” τόνισε η Ιταλίδα Πρωθυπουργός “μας επιτρέπει να φέρνουμε αυτούς τους παράνομους μετανάστες στην Αλβανία και να διαχειριζόμαστε εκεί, υπό ιταλική δικαιοδοσία, τα αιτήματα για την επεξεργασία τους, την υποδοχή τους ή τον επαναπατρισμό τους”.

Η Μελόνι επανήλθε με αιχμές κατά της αντιπολίτευσης, η οποία τοποθετήθηκε επικριτικά κατά της συμφωνίας στο σημείο που “προσπάθησε να διώξει τον Αλβανό πρωθυπουργό, ο οποίος είναι σοσιαλιστής, επειδή προφανώς η βοήθεια προς τον Ιταλό δεν είναι κάτι το αριστερό”.

“Δεν ξέρω γιατί η Αριστερά αμφισβητεί τη συμφωνία” τόνισε η Μελόνι “ίσως επειδή ελπίζει ότι δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα, το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε σε μια πραγματικότητα αντιμετωπίζοντας πρωτοφανείς μεταναστευτικές ροές. Νομίζω ότι η συμφωνία με την Αλβανία είναι καινοτόμα, χρήσιμη, μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο αν καταφέρουμε να την κάνουμε να λειτουργήσει σωστά, με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο”.

Συνταγματική μεταρρύθμιση: “Δεν έχουμε αγγίξει τις εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας”
Ένα άλλο μείζον θέμα που αντιμετώπισε η Ιταλίδα Πρωθυπουργός είναι αυτό της συνταγματικής μεταρρύθμισης, γνωστή στην Ιταλία ως ‘πρεμιεράτο’, η οποία – μεταξύ άλλων – προβλέπει την απευθείας εκλογή του πρωθυπουργού από τους ψηφοφόρους. Μια χειρονομία που από διάφορους αναλυτές αξιολογείται σαν κίνηση για να μειωθεί η εξουσία του ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι που όμως η Μελόνι αρνείται.

“Η κριτική δείχνει ότι κανείς δεν ξέρει τι να πει για αυτή τη μεταρρύθμιση, επειδή δεν έχουμε αγγίξει τις εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, μιας προσωπικότητας που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Ιταλούς” είπε η Πρωθυπουργός. “Αυτό που λέμε είναι ότι το ποιος ηγείται της κυβέρνησης πρέπει να επιλέγεται από τους Ιταλούς. Αυτοί που έχουν συνηθίσει να κάνουν το καλύτερο και το χειρότερο μέσα στα παλάτια έχουν σαφώς πρόβλημα αν πούμε ότι αυτό το παιχνίδι τελείωσε και ότι τώρα αποφασίζουν οι Ιταλοί. Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εκλέγεται από τους πολίτες και του επιτρέπουν να είναι στην κυβέρνηση για πέντε χρόνια”.

Σύμφωνα με τη Μελόνι “η Ιταλία έχει πληρώσει την αστάθεια των κυβερνήσεων, και αυτό σημαίνει ότι δεν έχει όραμα, στρατηγικές, διεθνή αξιοπιστία, ευνοώντας μικρότερους ορίζοντες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε ένα ανεξέλεγκτο δημόσιο χρέος και δεν έχουμε επενδύσει σε τίποτα. Μια κυβέρνηση που έχει πενταετή θητεία σκέφτεται διαφορετικά, διότι μπορεί να κάνει πράγματα των οποίων τα αποτελέσματα θα φανούν σε βάθος χρόνου” πρόσθεσε η Μελόνι, η οποία κατέληξε τονίζοντας πως η ίδια πιστεύει πως “η μεταρρύθμιση θα καταλήξει σε δημοψήφισμα και θα ρωτήσουμε τους Ιταλούς τι θέλουν να κάνουν, θα αποφασίσουν αν θέλουν να είναι κύριοι της μοίρας τους”.

“Μου έλεγαν πως ήταν τρελό να επαναδιαπραγματευτούμε το Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας”
Απαντώντας σε ερώτηση ακροατή, η Τζόρτζια Μελόνι τοποθετήθηκε σχετικά με το θέμα του Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας, το οποίο η κυβέρνησή της επαναδιαπραγματεύτηκε για μεγάλο μέρος του 2023. “Παρά τις φανφάρες, πήραμε την τρίτη δόση, το ΟΚ για την τέταρτη δόση και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα παρουσιάσουμε τους στόχους για την πέμπτη δόση, για ένα σύνολο περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περισσότερο από το μισό του Σχεδίου, και το κάναμε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης” είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.

“Πολλοί από τους Ιταλούς θυμούνται όταν πρότεινα την αναθεώρηση του Σχεδίου επειδή είχαν αλλάξει οι προτεραιότητες και μου έλεγαν ότι ήταν μια τρελή ιδέα (…) επειδή στο προηγούμενο υπήρχαν ορισμένα πράγματα που δεν μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν και θα χάναμε τους πόρους, οι προτεραιότητες άλλαξαν και έτσι το κάνουμε με μεγάλη αποφασιστικότητα και σοβαρότητα και συνεργαζόμαστε με την επιτροπή” ολοκλήρωσε η Μελόνι.

“Δύσκολες ώρες για το Σύμφωνο Σταθερότητας”
“Είναι δύσκολες ώρες, μια πολύ λεπτή στιγμή. Πιστεύουμε ότι σήμερα η Ευρώπη πρέπει να λάβει υπόψη της τις στρατηγικές που έχει δώσει στον εαυτό της. Ο κύριος στόχος είναι οι επενδύσεις- όταν θεσπίζει κανείς κανόνες και αποφασίζει παραμέτρους που πρέπει να τηρούν τα κράτη μέλη, δεν μπορεί να αγνοεί τις επενδύσεις που απαιτεί η ΕΕ” ολοκλήρωσε τη σκέψη της η Ιταλίδα Πρωθυπουργός.

Σχετικά με τον πρόσφατο οικονομικό ελιγμό, τον οποίο η Μελόνι όρισε ως “μια δύσκολη δουλειά”, η Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως “ξεκινήσαμε από μια περίπλοκη κατάσταση. Κάναμε έναν ελιγμό 29 δισεκατομμυρίων, εν μέρει ζητώντας απόκλιση από τον προϋπολογισμό και περικόπτοντας τις δημόσιες δαπάνες. Έτσι έχουμε λίγους πόρους συγκεντρωμένους σε μερικές μεγάλες προτεραιότητες: την υπεράσπιση της αγοραστικής δύναμης των οικογενειών, τις συντάξεις, την υγεία, και ασχοληθήκαμε επίσης με την οικογένεια και το ποσοστό γεννήσεων”.

“Γυναικοκτονίες, πρέπει να προβληματιστούμε για έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα και που δεν καταλαβαίνουμε”
Αναπόφευκτη και η αναφορά στο μείζον θέμα των γυναικοκτονιών, με αφορμή την κηδεία της Τζούλια Τσεκετίν, το 105ο θύμα στην Ιταλία από την αρχή του 2023.

“Η χθεσινή ημέρα ήταν ένα σημείο καμπής- η παρουσία στην κηδεία της Τζούλια Τσεκετίν και τα λόγια του πατέρα της” υπογράμμισε η Μελόνι. “Μια μέρα που θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής στη νοοτροπία. Όσοι την χρησιμοποίησαν για πολιτική εκμετάλλευση κάνουν μεγάλο λάθος- πρέπει να προβληματιστούμε για έναν κόσμο που αλλάζει γρήγορα και που δεν τον καταλαβαίνουμε. Το βασικό πρόβλημα είναι πάντα το ίδιο- υπάρχουν άνδρες που δεν αποδέχονται την ελευθερία, τη χειραφέτηση των γυναικών και δεν δέχονται το όχι. Οι νόμοι υπάρχουν στο σύστημά μας και σε επίπεδο νοοτροπίας μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η κρίση και η απουσία νοοτροπίας – πόσο έχει επηρεάσει το Covid τις νέες γενιές, ο ρόλος των νέων τεχνολογιών και ο κοινωνικός. Δεν συνειδητοποιούμε πόσο πολύ αυτό επηρεάζει τους νέους- το λέω αυτό ως μητέρα. Δεν είμαι σίγουρη ότι καταλαβαίνουμε όλα όσα συμβαίνουν στα κινητά τηλέφωνα- δεν ξέρουμε πώς να τα αντιμετωπίσουμε ως γονείς. Πρόκειται για μια μεγάλη συζήτηση και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε” είπε η Ιταλίδα Πρωθυπουργός, η οποία τόνισε επίσης πως “οι νόμοι υπάρχουν για να υπερασπίζονται τις γυναίκες, και θέλω να επαναλάβω στις γυναίκες ότι είμαστε ελεύθερες και δεν είναι φυσιολογικό να φοβάσαι έναν άνδρα που λέει ότι σε αγαπάει. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να σας βοηθήσει- υπάρχουν θεσμοί, εργαλεία και φορείς που γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος