Ιταλία: Απολογισμός της επανέναρξης των σχολείων – Σημαντική πτώση των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 14-18 ετών καθώς η πιο εμβολιασμένη

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σήμερα το απόγευμα ο Υπουργός Παιδείας κ. Patrizio Bianchi έσπευσε σε ακρόαση στο Ιταλικό Κοινοβούλιο σχετικά με το μείζον θέμα των κρουσμάτων Covid στα σχολεία, παρουσιάζοντας ουσιαστικά τον απολογισμό της πρώτης εβδομάδας από την επαναλειτουργία των σχολείων. 

Τα δεδομένα του Υπουργού vs των Διευθυντών

Σύμφωνα με τον Υπουργό Bianchi, έως σήμερα στις 12 “το 93,4% των σχολικών τάξεων πραγματοποιούν το μάθημα εν παρουσία” τονίζοντας έτσι πως “οι εντελώς εξ αποστάσεως τάξεις είναι το 6,6%” και πως “σε σύνολο 7.362.181 μαθητών, αυτοί που παρακολουθούν (εν παρουσία) είναι το 88,4%”.

Με αυτά τα δεδομένα ο Υπουργός στοχεύει να απαντήσει στην Εθνική Ένωση Διευθυντών Σχολείων, η οποία δήλωσε πως οι εξ αποστάσεως τάξεις ανέρχονται στο 50% του συνόλου. Απαντώντας στις επικρίσεις για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω τετάρτου κύματος της πανδημίας, ο κ. Bianchi είπε πως “έχω ακούσει εκτιμήσεις που δεν έχουν αριθμητική βάση” και επίσης υπογράμμισε πως “ο μεγαλύτερος όγκος των λοιμώξεων σημειώθηκε κατά την περίοδο κλεισίματος των σχολείων”.
Σημειωτέον, επικεντρώθηκε στο γεγονός πως “η εξ αποστάσεως μάθηση δεν αντιτίθεται στην παρουσία, αλλά στην ικανότητα να ενσωματώνεται μέσω τεχνολογιών που καθιστούν δυνατή την ανάπτυξη της συμμετοχικής διδασκαλίας”.

Ο Υπουργός Bianchi αναφέρθηκε επίσης στον εμβολιασμό των παιδιών, ο οποίος διαφέρει με βάση την ηλικιακή ομάδα. Τόνισε επίσης πως το επίπεδο εμβολιαστικής κάλυψης για παιδιά ηλικίας 12-19 ετών φτάνει “κοντά στο 85%” ενώ για τα παιδιά του δημοτικού στο τέλος της περασμένης εβδομάδος έφτασε στο 25%.

Σημαντική επίσης η ανταπόκριση του εκπαιδευτικού προσωπικού στην εμβολιαστική εκστρατεία σύμφωνα με τον Υπουργό, εφόσον “το προσωπικό που τέθηκε σε αναστολή λόγω μη συμμόρφωσης με το εμβόλιο είναι της τάξης του 0,9% (επί του συνόλου). Αυτό καταδεικνύει τον υψηλό βαθμό ευθύνης των δασκάλων μας”.

Corriere della Sera: περισσότεροι εμβολιασμένοι ίσον λιγότερες λοιμώξεις 

Η εφημερίδα Corriere della Sera σε σημερινό της άρθρο αφιερωμένο την κατάσταση των σχολείων στην περιφέρεια της Λομβαρδίας (η μεγαλύτερη στην Ιταλία για την πυκνότητα του πληθυσμού) υπογραμμίζει πως, βάσει των δεδομένων “ισχύει η εξίσωση «περισσότεροι εμβολιασμένοι ίσον λιγότερες λοιμώξεις»”, αν και η τάση των λοιμώξεων κατόπιν επανέναρξης των σχολείων αυξήθηκε σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

=Συγκεκριμένα, στην ομάδα 14-18 ετών, η πλέον εμβολιασμένη, η μείωση των λοιμώξεων την τελευταία εβδομάδα ήταν 20,8% σε σύγκριση με τις προηγούμενες επτά ημέρες, ενώ στους μαθητές γυμνασίου (11-13 ετών) η αύξηση είναι του 2,8%. Ανεβαίνουν τα κρούσματα στις ηλικιακές ομάδες 6-10 ετών (37%) και 3-5 ετών (80%). Υπενθυμίζουμε πως στην Ιταλία δεν υπάρχει ακόμη διαθέσιμος εμβολιασμός για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή τη στιγμή στην περιφέρεια της Λομβαρδίας 5.415 τάξεις, 67.433 μαθητές και 3.320 μέλη σχολικού προσωπικού βρίσκονται σε καραντίνα, με τις τάξεις του δημοτικού να είναι οι πιο επηρεασμένες από τα περιοριστικά μέτρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος