Ιταλία: Aποφεύχθηκε το πολιτικό αδιέξοδο με την επανεκλογή του Σέρτζιο Ματαρέλα

Aποφεύχθηκε το πολιτικό αδιέξοδο καθώς επανεξελέγη Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας ο Σέρτζιο Ματαρέλα για δεύτερη συνεχή θητεία.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μου εκφράσατε. Οι δύσκολες μέρες της ψηφοφορίας σε συνδυασμό με τη σοβαρή υγειονομική, οικονομική και κοινωνική έκτακτη ανάγκη επιβάλλουν αίσθημα ευθύνης και σεβασμού στις αποφάσεις της Βουλής. Αυτές οι προϋποθέσεις επιβάλλουν να μην αποφεύγει κανείς τα καθήκοντα στα οποία καλείται και φυσικά πρέπει να υπερισχύει άλλων εκτιμήσεων και διαφορετικών προσωπικών προοπτικών».

Με αυτά τα λόγια ο Sergio Mattarella δέχτηκε την επανεκλογή του ως Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας για δεύτερη φορά. Με 759 ψήφους, πρόκειται για τον δεύτερο πιο ψηφισμένο Πρόεδρο στην ιστορία της Ιταλίας μετά τον Sandro Pertini.

Μια εκλογή που έγινε κυριολεκτικά στο παραπέντε, εφόσον η πρώτη θητεία του θα έληγε την Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, ημερομηνία που θα τελεστεί και η νέα ορκωμοσία του. Σημειωτέον, ο Mattarella είχε ήδη μετακομίσει από το Κυρηνάλιο Μέγαρο, και όταν χθες του ζητήθηκε η εκ νέου η διαθεσιμότητά του, ο ίδιος φαίνεται να είπε “είχα άλλα σχέδια, αλλά αν χρειαστεί είμαι εδώ, σέβομαι το Κοινοβούλιο”.

Συγχαρητήρια μηνύματα έφτασαν από μεγάλο μέρος του πολιτικού κόσμου, όπως αυτό της Ελληνίδας ΠτΔ κας Σακελλαροπούλου.

«Συγχαίρω θερμά τον Πρόεδρο Ματαρέλα για την επανεκλογή του ως Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Προσβλέπω να συνεχίσω τη συνεργασία μαζί του και του εύχομαι κάθε επιτυχία».

Ενώ λοιπόν λύθηκε ένα μείζον θεσμικό πρόβλημα, στην πραγματικότητα η εκλογή του ΠτΔ αναδεικνύει ένα δύσκολο πολιτικό πλαίσιο και τις αδυναμίες του ευρύτερου συνασπισμού της Κυβέρνησης Draghi. Θα δούμε ποια θα είναι η γραμμή που θα χαράξει ο Draghi, εφόσον με συνεχείς κομματικές αντιπαραθέσεις δεν θα είναι εύκολο να περάσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όπως το συνταξιοδοτικό.

Ρώμη/Ανταπόκριση: Κρίστιαν Μαυρής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος