Ιταλία: Από 1η Μαϊου τέλος στο Green Pass – Αναλυτικά τα βήματα προς το τέλος της πανδημίας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Κατά τη διάρκεια του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, η Ιταλική Κυβέρνηση επισημοποίησε τον ‘οδικό χάρτη’ που θα ακολουθηθεί τους επόμενους μήνες ώστε η Ιταλία να οδηγηθεί σταδιακά εκτός πανδημίας.

Στην συνέντευξη τύπου, ο Μάριο Ντράγκι ευχαρίστησε τον Υπουργό Υγείας κ. Ρομπέρτο Σπεράντζα και την προηγούμενη κυβέρνηση (Κόντε) για το βάρος που αναγκάστηκε να υποστεί ως πρώτη Δυτική χώρα που χτυπήθηκε από την πανδημία, αλλά και τον Ειδικό Επίτροπο Φιλιουόλο.

Επίσης, ο Ιταλός Πρωθυπουργός τόνισε πως “το Green Pass ήταν μεγάλη επιτυχία” και ευχαρίστησε όλους τους Ιταλούς “για τον αλτρουισμό τους, την υπομονή που επιδεικνύεται τα τελευταία χρόνια: Συχνά μας αντιλαμβάνονται με λίγη αίσθηση του πολίτη και αντ’ αυτού ήμασταν πολύ καλοί σε αυτή την πανδημία, πρέπει να είμαστε περήφανοι”. Στη συνέχεια ο Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των εμβολιασμών, χάρη στα οποία “αποφεύχθηκαν σχεδόν 80.000 περισσότεροι θάνατοι στην Ιταλία μόνο το 2021”.

Λίγο μετά ο Υπουργός Υγείας υπογράμμισε πως με αυτά τα μέτρα “ξεπερνάμε το χρωματικό σύστημα” που χαρακτήρισε μέχρι σήμερα την επικράτεια με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και παραμέτρους ρίσκου.

Όσον αφορά τα μέτρα, μέχρι τις 31 Μαρτίου αυτά θα παραμείνουν ως έχουν, και τούτη η ημερομηνία θα συμπίπτει με το τέλος της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, με αποτέλεσμα η Τεχνική Επιστημονική Επιτροπή και η δομή του έκτακτου επιτρόπου να καταργούνται. Στη θέση τους, μια επιχειρησιακή ομάδα θα δημιουργηθεί στο Υπουργείο Υγείας.

Από την 1η Απριλίου θα αρκεί το βασικό Green Pass για μετακινήσεις με τα ΜΜΜ, τρένα, αεροπλάνα και πλοία, και για υπαίθριες αθλητικές εκδηλώσεις, ενώ το Super Green Pass θα παραμείνει απαραίτητο στους εσωτερικούς χώρους, όπως εστίαση, αθλητικά κέντρα, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Το Green Pass δεν θα χρειάζεται στα ξενοδοχεία, εγκαταστάσεις διαμονής, δημόσια γραφεία, τράπεζες και ταχυδρομεία.

Έως τις 30 Απριλίου οι μάσκες θα παραμείνουν υποχρεωτικές σε εσωτερικούς χώρους και, σε περίπτωση συναθροίσεων, και στους εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, από την 1η Απριλίου λήγει και η υποχρέωση επίδειξης του Super Green Pass στο χώρο εργασίας για τους πολίτες άνω των 50 ετών, και έτσι θα αρκεί το βασικό Green Pass (το οποίο συμπεριλαμβάνει και ένα αρνητικό τεστ), αν και παραμένει το πρόστιμο (100 Ευρώ) για όσους δεν συμμορφωθούν με την υποχρέωση εμβολιασμού. Η αναβολή από την εργασία σε περίπτωση μη εμβολιασμού θα επιβάλλεται μόνο σε περίπτωση νοσηλευτικού προσωπικού, και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Ο οδικός χάρτης της Κυβέρνησης Ντράγκι προβλέπει και το τέλος της καραντίνας κατόπιν επαφής με θετικό στον κορονοϊό κρούσμα, με την υποχρεωτική απομόνωση να παραμένει μόνο για επιβεβαιωμένη μόλυνση, όπως π.χ. στα σχολεία, με την εξ αποστάσεως μάθηση μόνο στα θετικά κρούσματα.

Από την 1η Μαϊου λήγει παντελώς η υποχρέωση της επίδειξης του Green pass, όπως και η χρήση της μάσκας FFP2 σε εξωτερικούς χώρους, από τις συναυλίες μέχρι και τα γήπεδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος