Ιταλία: Απέτυχαν οι κυβερνητικές διαβουλεύσεις – Ο ΠτΔ θα προτείνει πρόσωπο κύρους

Μάταιες αποδείχτηκαν τελικά οι πολυήμερες διαβουλεύσεις μεταξύ του Προέδρου του Κοινοβουλίου κ. Fico με τα κόμματα της παραιτηθείσας κυβέρνησης Conte. Σύμφωνα με τα Ιταλικά Μέσα Ενημέρωσης, το τελευταίο διήμερο κατέδειξε την πλήρη αντίθεση των τέως κυβερνητικών συμμάχων, και σήμερα οι αντιπαραθέσεις έφεραν τα κόμματα σε ρήξη, κλείνοντας ουσιαστικά το σενάριο για μια ακόμη κυβέρνηση Conte.

Σφοδρές οι αντιθέσεις μεταξύ των κομμάτων, κάτι που κυριάρχησε στην συνέχεια τόσο στις δηλώσεις όσο και στα tweet των πολιτικών αρχηγών. Ο Renzi δήλωσε πως έθεσε ζητήματα όπως αυτά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, τη λειτουργία των σχολείων και τα εμβόλια, αλλά και τα ονόματα του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Επιτρόπου για την Κρίση CoViD, αλλά τελικά εισέπραξε το όχι των πρώην συμμάχων του. Αντιθέτως, το Κίνημα 5 Αστέρων δήλωσε πως η ρήξη έγινε γιατί το κόμμα του Renzi είχε βάλει στόχο τις πολυθρόνες, κάτι που επιβεβαιώνει και το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο μάλιστα ανέφερε πως ο Renzi δεν ήθελε να έρθει απλά σε ρήξη μόνο με τον Conte, αλλά και με όλους τους πρώην συμμάχους.

Καθόλη την διάρκεια της ημέρας υπήρξαν συνεχείς δηλώσεις από την πλευρά των κομμάτων σχετικά με την αρνητική στάση της Ζωντανής Ιταλίας, από τις οποίες φαίνεται πως ο ιδρυτής του και πρόεδρος Renzi ζήτησε 4 υπουργεία όπως επίσης προσπάθησε να επιβάλλει και ονόματα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Πριν από λίγη ώρα ο κ. Fico ανέβηκε στο Κυρηνάλιο Μέγαρο για να μεταφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Mattarella το αποτέλεσμα των άτυχων διερευνητικών συζητήσεων.

Ο κ. Mattarella υπογράμμισε την κρισιμότητα της κατάστασης εν μέσω πανδημίας και εμβολιασμού. Παράλληλα υπενθύμισε πως την Άνοιξη λήγει η προθεσμία για την υποβολή του Recovery Plan, αλλά και η αναστολή των απολύσεων, δύο θέματα που θα είχαν δραματικές συνέπειες σε κοινωνικό επίπεδο χωρίς την λήψη πρόσθετων μέτρων.

Επίσης πριν από λίγα λεπτά ο κ. Mattarella αναφέρθηκε με αυστηρό τόνο στο σενάριο εκλογών, που συχνά επικαλείται η Δεξιά. Τόνισε πως οι εκλογές δεν είναι απλά μια ημερήσια διαδικασία, αλλά η οργάνωση που προβλέπει την εκλογική εκστρατεία και μάλιστα συχνά μιας πολύμηνης αναμονής, αφού ο σχηματισμός της Κυβέρνησης περνά εκάστοτε από Κοινοβούλιο και Γερουσία. Επίσης, τόνισε πως όσες χώρες έσπευσαν στις κάλπες αυτή την δύσκολη υγειονομική περίοδο είδαν εκτόξευση των κρουσμάτων CoViD. Γι αυτό το λόγο οι εκλογές θα πρέπει να αποφευχθούν και ζήτησε την υπευθυνότητα όλων των κομμάτων για την στήριξη μιας μη πολιτικής κυβέρνησης υψηλών προδιαγραφών.

Σημειωτέον, λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις ανακοινώθηκε το όνομα του Mario Draghi ως προσκεκλημένου στο Κυρηνάλιο Μέγαρο στις 12 μ.μ. τοπική ώρα. Το όνομα του οικονομολόγου είχε διαρρεύσει εδώ και αρκετές μέρες αλλά να θυμηθούμε ότι επενέβη με επίσημη διάψευση  το Κυρηνάλιο Μέγαρο.

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ – Κρίστιαν Μαυρής

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος