Ιταλία: Πάνω από 600 πανεπιστημιακοί κατά Green Pass – Υπουργός: Προέχει η συλλογική ελευθερία

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται μεγάλη συζήτηση για την χρήση του Green Pass στο πανεπιστημιακό περιβάλλον. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως περισσότεροι από 600 καθηγητές υπέγραψαν κατά της χρήσης του, μεταξύ αυτών και μεγάλα ονόματα των γραμμάτων και των επιστημών. 

Οι λόγοι, πολλοί και διάφοροι. Η εφημερίδα Corriere della Sera αναφέρει σχόλιο του γνωστού στην Ιταλία καθηγητή μεσαιωνικής ιστορίας κ. Alessandro Barbero, για τον οποίο η αίτηση του Green Pass σε καθηγητές και φοιτητές πανεπιστημίου ώστε να μπορούν να παρακολουθούν με ασφάλεια μαθήματα και εξετάσεις αποτελεί διακριτική και αντισυνταγματική διάταξη καθώς “χωρίζει την ιταλική κοινωνία σε πολίτες πρώτης κατηγορίας, οι οποίοι συνεχίζουν να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους, και πολίτες δεύτερης κατηγορίας, οι οποίοι αντιθέτως βλέπουν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους καταπιεσμένα” – όπως η εργασία και η μελέτη. Μάλιστα, ο ίδιος καθηγητής κ. Barbero είχε κατονομάσει το μέτρο ως τόσο “υποκριτικό” ώστε οι υποστηρικτές του να αξίζουν έναν κύκλο της Κόλασης του Δάντη. 

Από την άλλη υπάρχει και ο καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Tor Vergata της Ρώμης, κ. Paolo Gibilisco, ο οποίος τάσσεται “ενάντια στην υποχρέωση εμβολιασμού και στο Green Pass ακριβώς επειδή εισάγει την υποχρέωση με υπόγειο τρόπο”. Ο ίδιος δεν έχει εμβολιαστεί, αν και επιβάλλεται για τους πανεπιστημιακούς, εφόσον δηλώνει πως πέρασε τον κορονοϊό πριν από 10 περίπου μήνες και είναι αλλεργικός.

Σημειωτέον, ο καθηγητής Gibilisco αρνείται τον όρο αντιεμβολιαστής επειδή “δεν υπάρχουν no-vax. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βάσιμες αμφιβολίες. Τα εμβόλια Covid δεν είναι ευκλείδεια αξιώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί για δύο χιλιάδες χρόνια. Γνωρίζουμε τις αντιδράσεις μετά από έξι μήνες, αλλά μακροπρόθεσμα γνωρίζουμε λίγα ή τίποτα”. 

Η εν λόγω μεγάλη κινητοποίηση δέχθηκε την απάντηση της Υπουργού Πανεπιστημίου και Έρευνας κας Cristina Messa, η οποία έδειξε κατανόηση μεν, πυγμή δε: “Ακούω τους ερευνητές γιατί πιστεύω ότι πρέπει πάντα να τους ακούς, αλλά μετά πρέπει να κρατάμε τον πήχη σταθερό και να προχωράμε” και συνοψίζει πως “καταλαβαίνω ότι μπορεί κάποιος να νομίζει ότι πρόκειται για παραβίαση της ατομικής του ελευθερίας, αλλά υπάρχει μια συλλογική ελευθερία η οποία προέχει”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος