Ιταλία: Ανάρτηση του Ντμίτρι Μεντβέντεβ ανεβάζει τους τόνους της εκλογικής εκστρατείας

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Σφοδρότατες αντιδράσεις προκάλεσε στην Ιταλία ανάρτηση στο Telegram του πρώην Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Η ανάρτηση αναφέρει πως (στις κάλπες) «θα θέλαμε να δούμε τους Ευρωπαίους πολίτες όχι μόνο να εκφράζουν δυσαρέσκεια για τις ενέργειες των κυβερνήσεών τους, αλλά και να λένε κάτι πιο συνεκτικό. Για παράδειγμα, ότι τους καλούν να λογοδοτήσουν, τιμωρώντας τους για την προφανή βλακεία τους».

Άμεσες ήταν οι πολύπλευρες αντιδράσεις για την παρέμβαση του Μεντβέντεφ στις επιλογές των πολιτών από τα περισσότερα κόμματα.
Ο ΥπΕξ Λουίτζι Ντι Μάιο μίλησε για μια «ανησυχητική παρέμβαση της Ρωσικής Κυβέρνησης στις ιταλικές εκλογές» και ζήτησε μια συλλογική αντίδραση από τις ιταλικές πολιτικές δυνάμεις για μια ξεκάθαρη αποστασιοποίηση από τη ρωσική προπαγάνδα «χωρίς καμία συστολή».

Κατά των παρεμβάσεων τοποθετήθηκε και ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα. Μάλιστα σε συνέντευξή του στο Tg1, ο Λέτα τόνισε πως “ζητάμε από όλα τα μέρη να πουν όχι σε αυτές τις παρεμβάσεις” ενώ μιλώντας για τη Λέγκα υπογράμμισε πως το κόμμα “έχει μια συμφωνία που υπογράφηκε το 2017 με την Ενωμένη Ρωσία, το κόμμα του Πούτιν. Αυτή η συμφωνία πρέπει να ακυρωθεί, αν δεν το κάνουν είναι ένα σοβαρότατο γεγονός για την κυριαρχία της χώρα μας”.

Έμμεση η απάντηση του Σαλβίνι στον Λέτα μέσω συνέντευξης στο Tg4 (και νωρίτερα μέσω tweet), όπου τόνισε πως “τα προβλήματα των Ιταλών δεν είναι τα tweets του Letta ή ενός Ρώσου. Ψηφίζουν οι Ιταλοί, όχι οι Ρώσοι ή οι Κινέζοι” χωρίς όμως να καταδικάσει ανοιχτά το γεγονός.

Τοποθετήθηκε και η Mara Carfagna, Υπουργός για το Νότο και την Επικρατειακή Συνοχή επί Κυβέρνησης Ντράγκι, πρώην Φόρτσα Ιτάλια και τώρα στο κόμμα Δράση του Κάρλο Καλέντα, τονίζοντας πως «οι Ιταλοί και οι Ευρωπαίοι δεν είναι οι ανόητοι που πιστεύει, σίγουρα δεν θα ψηφίσουν για να κάνουν τη χάρη στον Πούτιν».

Και η Φόρτσα Ιτάλια τοποθετήθηκε σκληρά κατά των δηλώσεων, τις οποίες και χαρακτήρισε «απαράδεκτες, εντελώς άτοπες και ως ένδειξη μιας διαταραγμένης προσωπικότητας» δια στόματος της Στεφάνια Κράξι, ενώ το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας χαρακτήρισε τα λόγια του Μεντβέντεφ «γελοία» – όπως τονίζουν πολλά Ιταλικά ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας την φιλο-ατλαντική στάση του Δεξιού κόμματος.

Λιγότερο από 6 εβδομάδες από τις επερχόμενες εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου, η πολιτική ένταση στη χώρα βρίσκεται πλέον στα ύψη. Αυτό, ενώ το Ιταλικό Υπουργείο Εσωτερικών αποδέχτηκε επίσημα τα 75 εκ των 101 συμβόλων που είχαν υποβληθεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος