Ιταλία: Ανάπτυξη 2021 στο 6,5% – Πρόσω ολοταχώς η Κυβέρνηση Draghi ( ; )

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Στον απόηχο της (επαν)εκλογής του Sergio Mattarella οι αναλυτές είναι διχασμένοι όσον αφορά του τι σημαίνει διαβρωμένο πολιτικό τοπίο για την Κυβέρνηση Draghi. 

Τα πρώτα σχόλια είναι πως η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Draghi βγαίνουν πιο αδύναμοι από την Προεδρική ψηφοφορία, αλλά από την άλλη έμπρακτα τα κόμματα είναι αυτά που δείχνουν μια πολιτική τάξη κομματιασμένη, υπογραμμίζοντας την αδυναμία τους για συνοχή για το καλό του τόπου.
Σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο λοιπόν, το ντουέτο Draghi-Mattarella εμφανίζεται ως η μόνη (μέχρι στιγμής, τουλάχιστον) συγκολλητική ουσία η οποία μπορεί να κρατήσει μαζί έναν ετερογενή, πολυκομματικό συνασπισμό, ο οποίος έδειξε πως έχει κύριο (και μοναδικό;) στόχο την αποφυγή εθνικών εκλογών πριν το τέλος της Κυβερνητικής θητείας, το 2023.   

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει: οι αγορές επιβραβεύουν το Mattarella bis

Η επιβεβαίωση του Mattarella bis (δεύτερη θητεία) είναι ξεκάθαρα ένα καλό σημάδι για τις αγορές, εφόσον το Ιταλικό spread σε σύγκριση με το Γερμανικό ομόλογο έπεσε στις 133 μονάδες. Όπως δήλωσε στο Sky TG24 ο Marco Piersimoni, Senior Investment Manager της Pictet Asset Management “το Status quo ανταμείβεται εφόσον οι επενδυτές φοβούνταν μια ισχυρή πολιτική αστάθεια στην Ιταλία, εν μέσω μιας πολύ λεπτής φάσης για να προχωρήσει το Σχέδιο Ανάκαμψης”. Σύμφωνα με τον Piersimoni, πρόκειται περί μηνύματος πως “η ηγεσία της Χώρας είναι σταθερή και αποτρέπεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών”.

Το Ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο επί Mattarella bis 

Σε ένα πλαίσιο θεσμικής ανακούφισης, σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο μετά την επανεκλογή του Sergio Mattarella στο ανώτατο αξίωμα της Χώρας, με θέμα το Ιταλικό Σχέδιο Ανάκαμψης. 

Ο Draghi άνοιξε το Συμβούλιο χαιρετίζοντας την εκλογή του Προέδρου και ευχαριστώντας τον “για την απόφαση να παραμείνει για δεύτερη θητεία. Οι προτεραιότητες που έχει εκφράσει – η καταπολέμηση της πανδημίας και η ανάκαμψη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας – είναι ίδιες με αυτές της Κυβέρνησης.”

Σημειωτέον, σήμερα δημοσιεύθηκαν και τα ποσοστά ανάπτυξης της Ιταλίας για το 2021 που είναι της τάξης του 6,5%. “Είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας ανάκαμψης” δήλωσε ο Draghi στην εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο “αλλά και των μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση, ξεκινώντας από την εκστρατεία εμβολιασμού και τις πολιτικές στήριξης της οικονομίας.”

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, η δεύτερη δόση ύψους 24,1 δισ. Ευρώ του Σχεδίου Ανάκαμψης λήγει στις 30 Ιουνίου 2022 και προϋποθέτει την επίτευξη 45 στόχων ώστε να εκταμιευθεί.

“Ενόψει της επίτευξης των προαναφερθέντων στόχων, θα παρακαλέσω τις επόμενες ημέρες από όλους τους Υπουργούς να αναφέρουν την κατάσταση υλοποίησης των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων” τόνισε ο Draghi.

Με το σημαντικό συνολικό ποσό του Ιταλικού Σχεδίου Ανάκαμψης να ανέρχεται σε 191,5 δισ. Ευρώ, η Κυβέρνηση φαίνεται να οδεύει πρόσω ολοταχώς. Όμως από εδώ και στο εξής όλοι οι θεσμοί – συμπεριλαμβανομένων του ίδιου του “τιμονιέρη” Draghi, των Υπουργών και των Κομμάτων – θα πρέπει να δείξουν συνοχή και να βρεθούν στο ύψος των περιστάσεων. Κάτι το οποίο θα φανεί ήδη τις επόμενες ημέρες, εφόσον εκκρεμούν μεγάλα ντοσιέ με υποθέσεις όπως τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και το συνταξιοδοτικό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος