Ιταλία: 2 στους 3 Ιταλούς θετικοί στον υποχρεωτικό εμβολιασμό – Τοπικές συγκεντρώσεις αντιεμβολιαστών, παρόντες ο πρωταθλητής MotoGP Melandri και το Nobel Montagnier

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Αντικειμενικά, το πρωτοφανές μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού για άτομα άνω των 50 ετών συζητήθηκε έντονα στα Ιταλικά ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες – αλλά ποια είναι η άποψη των Ιταλών γι’ αυτό;

Η ενδιαφέρουσα απάντηση έρχεται από στατιστική έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας Ipsos για την εφημερίδα Corriere della Sera, η οποία δημοσιεύτηκε στις Ιταλικές εφημερίδες αυτό το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα, λίγο περισσότεροι από 1 στους 10 Ιταλούς δήλωσαν υπέρ του εν λόγω κυβερνητικού μέτρου, ενώ σημειώνεται πως συνολικά το 53% των ερωτηθέντων θα ήθελε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός να επεκταθεί σε όλα τα μη εμβολιασμένα άτομα ανεξαρτήτου ηλικίας και επαγγέλματος.
Αντίστοιχα, το 20% των ερωτηθέντων αντιστέκεται σε οποιαδήποτε μορφή υποχρεωτικού εμβολιασμού, ενώ το 9% θα προτιμούσε η υποχρέωση να ισχύει για όσους εργάζονται σε βασικούς τομείς επαφής με το κοινό.

Αναλυτικότερα, δύο στους τρεις Ιταλούς (το 64%, συγκεκριμένα) είναι υπέρ της γενικευμένης υποχρέωσης ή περιορίζονται σε άτομα άνω των 50 ετών, με ερωτηθέντες ανεξαρτήτου ηλικίας ή εργασίας που πληροφορούνται μέσω τηλεόρασης και παραδοσιακών ΜΜΕ, και με κύριο Κεντροαριστερό πολιτικό προσανατολισμό.

Όπως τονίζει η Corriere della Sera, η μεγαλύτερη διαφωνία σχετικά με τη διάταξη φαίνεται να αποδίδεται σε τρία στοιχεία: στην αντίθεση με την Κυβέρνηση ή την απόσταση από την πολιτική, στις οικονομικές δυσκολίες και στον τρόπο με τον οποίο ενημερώνονται οι άνθρωποι.

Πράγματι, κατά του μέτρου τάσσονται κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και πολίτες με σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, με κύριο Δεξιό πολιτικό προσανατολισμό ή απέχοντες, αλλά και με κυρίαρχο μέσο πληροφόρησης τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Συγκεντρώσεις αντιεμβολιαστών σε Ρώμη, Μιλάνο, Τορίνο και Νάπολη

Ύστερα από τις σχετικά μικρές συγκεντρώσεις των τελευταίων μηνών, τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα έφεραν τους no vax/no pass στους δρόμους για άλλο ένα Σάββατο, κυρίως στις μεγάλες πόλεις.

Στη Ρώμη υπήρξε παρουσία περίπου δύο χιλιάδων ατόμων, κυρίως χωρίς μάσκα, και μάλιστα υπήρξαν και στιγμές έντασης με την Αστυνομία. Περιορισμένη η συγκέντρωση στο Τορίνο και τη Νάπολη, όπου φαίνεται οι παρευρισκόμενοι να μην ξεπέρασαν τις λίγες εκατοντάδες.

Επίσης με περίπου δύο χιλιάδες παρευρισκόμενους πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση στο Μιλάνο στην Piazza 25 Aprile. Οργανωμένη από τον γερουσιαστή Gianluigi Paragone, πρώην μέλος του Κινήματος 5 Αστέρων, πρώην υποψήφιος δήμαρχος στο Μιλάνο και ιδρυτής του κινήματος Italexit, έφερε στο προσκήνιο δύο γνωστά πρόσωπα: α) τον νομπελίστα Luc Montagnier, πλέον επιστήμονας-σύμβολο του αντιεμβολιαστικού κινήματος και βραβευμένος από την Σουηδική Ακαδημία για την απομόνωση του ιού της HIV, γνωστός για τις συχνά αντιφατικές και αμφιλεγόμενες ιατρικές θεωρίες του, και β) τον πρώην Ιταλό πρωταθλητή της MotoGp, Marco Melandri. 

Με το πλήθος να φωνάζει συνθήματα και ύβρεις κατά του Ντράγκι και της Κυβέρνησης, ο Γάλλος νομπελίστας Luc Montagnier τόνισε πως “είναι απόλυτο έγκλημα να δίνουμε αυτά τα εμβόλια στα παιδιά σήμερα” και μάλιστα κάλεσε τους συναδέλφους του “να σταματήσουν τους εμβολιασμούς αυτού του τύπου”. “Αυτά τα εμβόλια δεν προστατεύουν και αυτό σιγά σιγά βγαίνει προς τα έξω” είπε ο ιολόγος “είναι πλέον αναγνωρισμένο από όλους σήμερα, (δεν το έχουν δείξει μόνο) τα πειράματα αλλά και οι άρρωστοι έχουν ανακαλύψει ότι το εμβόλιο δεν λειτουργεί. Αντί να προστατεύουν ευνοούν άλλες λοιμώξεις. Η πρωτεΐνη που χρησιμοποιείται στα εμβόλια είναι στην πραγματικότητα τοξική”.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο πρωταθλητης Marco Melandri, ο οποίος πριν ανέβει στη σκηνή είχε δηλώσε πως μολύνθηκε επίτηδες ώστε να μην εμβολιαστεί, φράση που προκάλεσε σάλο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και που τον έφερε λίγες ώρες αργότερα να ανακαλέσει, λέγοντας πως τα λόγια του “παρερμηνεύτηκαν”. “Πρέπει να δώσουμε ελευθερία στα παιδιά να αθληθούν, δεν μπορούμε να το αρνηθούμε” είπε ο πρωταθλητής, και τόνισε πως “θέλω να κοιτάξω την κόρη μου κατάματα. Αποφάσισα να εκτεθώ γιατί δεν έχω τίποτα άλλο να χάσω”.  

Στο τέλος της εκδήλωσης υπήρξαν στιγμές έντασης με την Αστυνομία, με περίπου 200 αντιεμβολιαστές που προσπάθησαν ξεκινήσουν μια μη εξουσιοδοτημένη πορεία στους δρόμους του Μιλάνου, κάτι που εντέλει απετράπη.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος