Ιταλία: 2.000 φασίστες απέτισαν φόρο τιμής στον Μουσολίνι για την 100η επέτειο της Πορείας προς τη Ρώμη

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν η 100η επέτειος της λεγόμενης Πορείας προς τη Ρώμη των μελανοχιτώνων του Μπενίτο Μουσολίνι. Μια μαύρη σελίδα στην ιστορία της Ιταλίας, που πολλοί θεωρούν ως την επίσημη αρχή του φασισμού, εφόσον στο τέλος της πορείας ο Βασιλιάς Βίκτωρ Εμμανουήλ Γ’ παρέδωσε την εξουσία στους φασίστες.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα Κυριακή 30 Οκτωβρίου περίπου 2.000 νοσταλγοί του φασισμού, ντυμένοι με μελανοχιτώνες και παραδοσιακά φασιστικά καπέλα (ονόματι φέζ) παρευρέθηκαν στην πόλη Πρεντάπιο, στην επαρχία Φορλί-Τσεζένα, τη γενέτειρα πόλη του Μουσολίνι και όπου βρίσκεται και η κρύπτη με τα λείψανά του.

Η ‘νοσταλγική’ συγκέντρωση έγινε ναι μεν σε ειρηνικό κλίμα, χωρίς επεισόδια, αφετέρου δε δεν έλειψαν οι Ρωμαϊκοί χαιρετισμοί, παρόλο που είχε γίνει έκκληση να αποφευχθεί η χειρονομία για να μην γίνει λόγος για απολογία του φασισμού.
Επίσης, εισακούστηκαν και τραγούδια της φασιστικής 20ετίας, όπως το “Faccetta nera” (‘μικρό μαύρο πρόσωπο’, από την αποικιακή καμπάνια του Μουσολίνι στην Αβησσυνία), ενώ τα Ιταλικά ΜΜΕ σημειώνουν και την παρουσία παιδιών στην πορεία.

Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί η ομιλία της δισέγγονης του Ντούτσε, Όρσολα Μουσολίνι, η οποία εκφώνησε πως “αν μετά από 100 χρόνια είμαστε ακόμη εδώ, είναι για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον άνθρωπο που ήθελε αυτό το κράτος και στον οποίο δεν θα παραλείψουμε ποτέ να εκφράσουμε τον θαυμασμό μας”.

Όπως μεταδίδει η Corriere della Sera, ο Μίρκο Σανταρέλι, Πρόεδρος των Αρντίτι (οργάνωση η οποία επικαλείται στρατιωτικό σώμα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου που ύστερα συμμετείχε στον φασισμό) δήλωσε “χαρούμενος που κέρδισε η Giorgia Meloni”, εφόσον “ο νούμερο ένα εχθρός μου είναι η Αριστερά”.

Ιταλία: 2.000 φασίστες απέτισαν φόρο τιμής στον Μουσολίνι για την 100η επέτειο της Πορείας προς τη Ρώμη
Το λικέρ του Ντούτσε (AP Photo/Luca Bruno)

Η τελετή συζητήθηκε πολύ στην Ιταλία αυτές τις μέρες. Επίσης, εμφανίστηκε και το γνωστό στην Ιταλία “Αμάρο ντελ Ντούτσε”, ένα λικέρ με συνταγή του 1922 και το οποίο φέρνει στο εξώφυλλό του την φωτογραφία του Μουσολίνι. Σε παλαιότερη συνέντευξή του, ο παραγωγός του, είχε δηλώσει: “Θεωρώ τον Ντούτσε τον μεγαλύτερο Ιταλό πολιτικό, θα προσευχηθώ για τον Μουσολίνι και θα ανοίξω ένα σταντ”. Κάτι το οποίο, όπως μεταφέρουν τα ΜΜΕ, έγινε και σήμερα.

Να σημειώσουμε πως την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου ο δήμος του Πρεντάπιο είχε αρνηθεί την αιγίδα στην πομπή της Εθνικής Ένωσης Παρτιζάνων, με την αιτιολογία ότι η πομπή θα εμπόδιζε την κυκλοφορία, κάτι το οποίο προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις. Πρόκειται για τον ίδιο (Δεξιό) δήμαρχο ο οποίος, το 2019 που εξελέγη, είχε δηλώσει στην Il Resto del Carlino πως “οι μαύροι χιτώνες και τα φεζ είχαν ξεπεραστεί”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος