Ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία – Εκατοντάδες νεκροί και παγιδευμένοι στα συντρίμμια

Σεισμός ισχύος 7,8 βαθμών έπληξε τα ξημερώματα τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, στοιχίζοντας τη ζωή σε σχεδόν 200 ανθρώπους στις δύο χώρες

Σεισμός ισχύος 7,8 βαθμών έπληξε τα ξημερώματα τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, στοιχίζοντας τη ζωή σε σχεδόν 200 ανθρώπους στις δύο χώρες και προκαλώντας μεγάλες και εκτεταμένες υλικές ζημιές, με βάση τους ως τώρα —ακόμη προσωρινούς— απολογισμούς στις δυο πλευρές των συνόρων.

Τουλάχιστον 111 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε διάφορες συριακές πόλεις, σύμφωνα με τις αρχές και κρατικά ΜΜΕ, ενώ τουλάχιστον 76 άνθρωποι είναι νεκροί στην Τουρκία, σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD.

Ο ισχυρός σεισμός των 7,4 Ρίχτερ σύμφωνα με την Τουρκική AFAD, και οι δεκάδες μετασεισμοί έπληξε τα ξημερώματα την Τουρκία προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημίες και θύματα.

Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάννα Φερεντίνου, μιλώντας στις «Συνδέσεις» σημείωσε ότι οι Αρχές προσπαθούν βγάλουν εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια των πολυώροφων κτηρίων που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα.

«Τα τουρκικά ΜΜΕ δίνουν 76 νεκρούς και 440 τραυματίες. Η τηλεόραση δείχνει πολυώροφα κτήρια που έχουν μετατραπεί σε σωρούς από χαλάσματα. Η Υπηρεσία Έκτακτων Καταστροφών έχει σπεύσει στις περιοχές» μετέδωσε την ώρα που τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες με τις δραματικές προσπάθειες διάσωσης.

Ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία – Εκατοντάδες νεκροί και παγιδευμένοι στα συντρίμμια

Στην περιοχή όπου έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 42 ισχυροί μετασεισμοί έχει πλέον ξημερώσει και με το φως του ήλιου το έργο των διασωστών γίνεται ευκολότερο αν και οι φόβοι όλων είναι ότι ο αριθμός των θυμάτων, όσο περνάει η ώρα θα είναι πολύ μεγάλος. Στην περιοχή σπεύδει και ο στρατός για να συνδράμει στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης.

«Ό σεισμός έγινε γύρω στις 04:40 το πρωί όταν όλος ο κόσμος βρισκόταν στα κρεβάτια του» ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ μιλώντας για τον μεγάλο σεισμό που έγινε αισθητός σε Συρία και Ιρακ.

Εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια

Ο απολογισμός των θυμάτων είναι ακόμη προσωρινός. Τουλάχιστον 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 420 τραυματίστηκαν μόνο στην επαρχία Μαλάτια, δήλωσε πριν από λίγο ο κυβερνήτης της στο τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Το επίκεντρο του σεισμού βρισκόταν κοντά στην πόλη Καχρανμαρμαράς. Δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν στα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν εν μέρει ή ολοσχερώς.

Ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία – Εκατοντάδες νεκροί και παγιδευμένοι στα συντρίμμια

Αξιωματούχος των δυνάμεων ασφαλείας μίλησε για 17 κτήρια που κατέρρευσαν στην επαρχία Ντιγιάρμπακιρ, προσθέτοντας πως κάτοικοι έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Οσμάνιγε έκανε λόγο για 34 κτήρια που έχουν καταρρεύσει.

Ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου ανέφερε πως κινητοποιούνται πόροι για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες, κάνοντας λόγο για εκτεταμένες καταστροφές και καλώντας όσους βρίσκονται σε κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές να απομακρυνθούν αμέσως από αυτά εάν μπορούν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού τόνισε ότι η προτεραιότητα είναι να προσφερθεί βοήθεια σε όσους έχουν παγιδευτεί και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα παρά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη.

Ο σεισμός καταγράφτηκε στις 04:17 (τοπική ώρα· στις 03:17 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 17,9 χιλιομέτρων, σύμφωνα σύμφωνα με το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο (USGS).

Κατά την εκτίμηση της AFAD, της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών, ο σεισμός είχε μέγεθος 7,4 βαθμών.

Το γερμανικό κέντρο γεωλογικής έρευνας (GFZ) υπολόγισε από τη δική του πλευρά πως ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,9 βαθμών.

Ισχυρός σεισμός 7,8 Ρίχτερ στην Τουρκία – Εκατοντάδες νεκροί και παγιδευμένοι στα συντρίμμια

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τον Λίβανο, τη Συρία και την Κύπρο, μετέδωσαν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου. Είχε μεγάλη διάρκεια, κράτησε σχεδόν ένα λεπτό, σύμφωνα με ανταποκριτή του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Bίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν κατεστραμμένα κτίρια σε διάφορες κοινότητες της περιοχής.

Πλάνα που μεταδόθηκαν από το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT εικονίζουν κατοίκους που βγήκαν ανάστατοι έξω, στους χιονισμένους δρόμους.

Η σεισμικότητα στην Τουρκία είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο.

Στα τέλη Νοεμβρίου, σεισμός 6,1 βαθμών έπληξε το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας περίπου πενήντα τραυματισμούς και περιορισμένες υλικές ζημιές, κατά τις αρχές.

Η ίδια περιοχή δοκιμάστηκε τον Αύγουστο του 1999 από σεισμό 7,4 βαθμών ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων κάπου χιλίων στην Κωνσταντινούπολη.

Τον Ιανουάριο του 2020, σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών έπληξε τις επαρχίες Ελαζίγ και Μαλάτια, στοιχίζοντας τη ζωή σε 40 και πλέον ανθρώπους. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, σεισμός μεγέθους 7 βαθμών στοίχισε τη ζωή σε 114 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 1.000 και πλέον στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters-Xinhua

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος