Ο αρχηγός των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών εξωτερικού (Μοσάντ) Νταβίντ Μπαρνέα θα μεταβεί την Κυριακή στο Κατάρ για να συζητήσει για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Μέσα στο Ισραήλ μεταδίδουν, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές, ότι ο αρχηγός της Μοσάντ στο Κατάρ θα έχει συνάντηση με τον Αρχηγό της CIA Μπιλ Μπερνς, τον Πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ αλ Τάνι και τον νέο αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου Χασάν Ρασάντ, σε μια προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.
Όπως επεσήμανε και ο Άντονι Μπλίνκεν σήμερα, κοινή είναι η εκτίμηση ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ δημιουργεί μια νέα ευκαιρία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κατά τη συνάντηση τις προάλλες του επικεφαλής των εσωτερικών υπηρεσιών ασφαλείας, Shin Bet, στο Κάιρο με τον νέο αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών της Αιγύπτου, ο τελευταίος πρότεινε ένα περίγραμμα για μια αρχική συμφωνία με τη Χαμάς, με στόχο αυτή να οδηγήσει σε μια ευρύτερη συμφωνία στη συνέχεια.
Πάντα στη βάση της αιγυπτιακής ιδέα το πρώτο βήμα θα ήταν η επιστροφή ενός αριθμού απαχθέντων με αντάλλαγμα μια σειρά ημερών κατάπαυσης του πυρός. Αν και ο υπουργός Άμυνας Γόαβ Γκάλαντ και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Χέρτζι Χαλέβι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην προαναφερθείσα πρόταση, οι ακραίοι εταίροι του Νετανιάχου αντιδρούν αρνητικά.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι χαιρετίζει την προθυμία της Αιγύπτου να προωθήσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Παράλληλα, στο Ισραήλ έγινε εκδήλωση συγγενών αγνοουμένων, με πλήθος κόσμου να ζητά αυτό που θα επιχειρηθεί στη Ντόχα την Κυριακή.
Η Χαμάς εμφανίζεται έτοιμη για εκεχειρία στη Γάζα εφόσον το Ισραήλ δεσμευτεί στους όρους ενδεχόμενης συμφωνίας
Η Χαμάς είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε τερματισμό των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας εφόσον το Ισραήλ δεσμευτεί στους όρους ενδεχόμενης συμφωνίας, ανέφερε αντιπροσωπεία του παλαιστινιακού κινήματος κατά τη συνάντηση που είχε με αιγύπτιους αξιωματούχου στο Κάιρο, όπως είπε κορυφαίο στέλεχος της Χαμάς στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Ο αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως η Χαμάς έχει καταστήσει σαφές πως είναι έτοιμη να αποδεχθεί συμφωνία για εκεχειρία, «αλλά το Ισραήλ πρέπει να δεσμευτεί σε κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των δυνάμεων του από τη Λωρίδα της Γάζας, επιστροφή των εκτοπισμένων, ανταλλαγή των ομήρων με παλαιστίνιους κρατούμενους» και «να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας» στον παλαιστινιακό θύλακα.
Το Ισραήλ σφυροκοπά Γάζα, Λίβανο και Συρία – Απαντά με ρουκέτες η Χεζμπολάχ
Ένα πέπλο καπνού πλανάται πάνω από τις βόρειες περιοχές του Ισραήλ, σύμφωνα και με τον απεσταλμένο του ΕΡΤNews στη Χάιφα, Γιώργο Σιδέρη, ιδίως εκείνες που γειτνιάζουν με την οριογραμμή που χωρίζει το Ισραήλ από τον Λίβανο και το έδαφος που θέλει το Ισραήλ να δημιουργήσει την περίμετρο ασφαλειας.
Βομβαρδισμοί από τη μια πλευρά, ρουκέτες από την άλλη. Νεκρά μέλη της Χεζμπολάχ και τραυματίες στο Ισραήλ, στα νοσοκομεία της Ναχαρίγια και του Καρμιέλ, προαστίου της Χάιφα.
Ο οικισμός Αλ Μασάπ, ελάχιστα μέτρα από τα σύνορα είναι αυτός που τις τελευταίες ώρες δέχεται σφοδρό αεροπορικό βομβαρδισμο από τις Ισραηλινές δυνάμεις.
Επίσης οικισμοί από τους οποίους είχαν απομακρυνθεί οι κάτοικοι και ακολούθησαν σφοδρές μαχες, σήμερα καταγράφονται εχθροπραξίες.
Με άλλα λόγια, πολλές φορές η Χεζμπολάχ αφήνει τις θέσεις μάχης λόγω των σφοδρών επιθέσεων του Ισραήλ, αλλά δεν τις εγκαταλειπει.
Τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 42 τραυματίστηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε σχολείο
Τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινό πλήγμα σε ένα σχολείο που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για εκτοπισμένους στη Νουσεϊράτ, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε η Πολιτική Προστασία του θύλακα.
«Η ισραηλινή κατοχή στόχευσε το σχολείο των Μαρτύρων της Νουσεϊράτ και ο πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για 17 νεκρούς. Υπάρχουν δεκάδες τραυματίες και ορισμένοι είναι σε κρίσιμη κατάσταση», είπε ο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαχμούντ Μπασάλ, ένας εκπρόσωπος της υπηρεσίας που ελέγχεται από τη Χαμάς.
Το νοσοκομείο Αλ Άουντα επιβεβαίωσε τον απολογισμό των 17 νεκρών, προσθέτοντας ότι παρέλαβε 42 τραυματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι παιδιά και ηλικιωμένοι. Πρόσθεσε ότι επρόκειτο για αεροπορικό πλήγμα.
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, μεταξύ των νεκρών είναι 9 παιδιά. Ο βομβαρδισμός έπληξε την περίβολο του σχολείου όπου διαμένουν «χιλιάδες εκτοπισμένοι», κυρίως γυναίκες και παιδιά, πρόσθεσε.
«Καθόμουν στην τάξη όταν έπεσαν χαλάσματα και τζάμια. Έσφιξα την κόρη μου στην αγκαλιά μου και δεν έβλεπα τίποτα από τον πυκνό καπνό», αφηγήθηκε μια γυναίκα, η Ουμ Μοχάμεντ. «Έτρεχα ουρλιάζοντας για να βρω την αδελφή μου που ήταν στο ισόγειο. Ήταν ζωντανή, όμως παιδιά έγιναν κομμάτια και έπιασε φωτιά», πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχουν μαχητές εδώ», βεβαίωσε ένας άλλος εκτοπισμένος, ο Γιαχία Άμπου Κάμελ, ο οποίος κατέφυγε σε αυτό το σχολείο εδώ και περίπου έναν χρόνο.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι προχώρησε σε αυτό το πλήγμα υποστηρίζοντας ότι στόχος του ήταν «οι τρομοκράτες της Χαμάς που λειτουργούσαν ένα κέντρο διοίκησης και ελέγχου» στο κτιριακό συγκρότημα το οποίο «στο παρελθόν ήταν το σχολείο των Μαρτύρων». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κτίριο χρησιμοποιείται από τους μαχητές της Χαμάς «για να σχεδιάζουν και να διεξάγουν επιθέσεις εναντίον των στρατιωτών μας».
Η Χαμάς κατήγγειλε στη δική της ανακοίνωση τις «σφαγές εναντίον άοπλων πολιτών σε καταφύγια και κέντρα εκτοπισμένων». Το πλήγμα αυτό αποτελεί μέρος του ισραηλινού σχεδίου «εξόντωσης και εκτοπισμού» των κατοίκων της Γάζας, πρόσθεσε.
Λίβανος: Ο αριθμός των εκτοπισμένων ανέρχεται σε πάνω από 1.200.000
Ο Λίβανος δεν είναι μόνο ανάστατος από τις επιδρομές, αλλά και από τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική κρίση, καθώς πλέον ο αριθμός των εκτοπισμένων ανθρώπων ανέρχεται σε πάνω από 1.200.000 και δεν υπολογίζονται όσοι κάτοικοι του Λιβάνου έχουν διαφύγει προς άλλες χώρες.
Σχετικά με τα οικονομικά του πολέμου, η κυβέρνηση λέει ότι το κόστος της διαχείρισης της ανθρωπιστικής κρίσης τον μήνα ανέρχεται σε 250 εκατομμύρια δολάρια, ενώ οι συνολικές απώλειες στην οικονομία από την έναρξη των συγκρούσεων ανέρχονται σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια, όπου περιλαμβάνονται και απώλειες στην παραγωγή από τον πρωτογενή τομέα που παραδοσιακά στήριζε τον Λίβανο, καθώς πολλοί εργάτες γης είναι εκτοπισμένοι.
Υπήρξε μάλιστα η προειδοποίηση από τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού στους κατοίκους του Νότου να μην προσεγγίσουν τα χωράφια τους, καθώς οι επιθέσεις στην περιοχή πρόκειται να συνεχιστούν.
Διεθνής Σύνοδος για τον Λίβανο
Στην παροχή βοήθειας συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ κατέληξε η διεθνής διάσκεψη για την παροχή βοήθειας στο Λίβανο που οργάνωσε σήμερα στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Εξ αυτών τα 800 εκατομμύρια θα έχουν τη μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ 200 εκατομμύρια θα δοθούν για την ενίσχυση του Λιβάνου, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Νοέλ Μπαρό.
Ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε έμμεσα στον Νετανιάχου, ο οποίος σε συνέντευξη που έδωσε σε γαλλικό δίκτυο είπε ότι αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή είναι ένας πόλεμος των πολιτισμών. Ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως όσοι υπερασπίζονται τον πολιτισμό, «δεν σπέρνουν τη βαρβαρότητα».
Aποστολή: Ελβίρα Κρίθαρη, κάμερα: Αντώνης Κατσουγιαννόπουλος, ήχος, Παναγιώτα Δερβιτσιώτη
Αποστολή: Κωστής Κωνσταντίνου
Αποστολή: Γιώργος Σίδερης, κάμερα: Φώτης Πάντος, ήχος: Γιάννης Παπαχρήστος
Ανταπόκριση: Θωμαίς Παπαϊωάννου
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος