Ισραηλινές κριτικές για «ανελεύθερη δημοκρατία»της κυβέρνησης Νετανιάχου

«Η σιωπή της Ευρώπης απέναντι την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης είναι εκκωφαντική στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη», δήλωσε ο Γιεχούντα Σολ

Ο Ισραηλινός υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιεχούντα Σολ κατήγγειλε σήμερα τη «σιωπή» της Ευρώπης απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης Νετανιάχου, που κατηγορείται ότι θέλει να «προσαρτήσει» την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και να μετατρέψει το Ισραήλ σε μια «ανελεύθερη δημοκρατία».

«Η σιωπή της Ευρώπης απέναντι την πολιτική της ισραηλινής κυβέρνησης είναι εκκωφαντική στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη», δήλωσε ο Γιεχούντα Σολ κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους στο Παρίσι.

Συνιδρυτής της ισραηλινής μη κυβερνητικής οργάνωσης Breaking the Silence, που συγκεντρώνει Ισραηλινούς βετεράνους που καταγγέλλουν τις καταδικαστέες ενέργειες του ισραηλινού στρατού, όπως τις χαρακτηρίζουν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έπειτα ιδρυτής του Ofek, μιας δεξαμενής σκέψης για την ειρηνική επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, ο Σολ είπε ότι η χώρα του εμπλέκεται σε μια «διπλή επανάσταση».

Η πρώτη είναι «εσωτερική» και αφορά τη μετατροπή του Ισραήλ σε «μια απολύτως ανελεύθερη δημοκρατία», είπε, αναφερόμενος στις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, επικεφαλής του πιο δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού στην ιστορία του Ισραήλ.

Η δεύτερη έχει να κάνει την πολιτική του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, «η οποία τελικά στοχεύει σε ένα πράγμα: την προσάρτηση».

«Σχετικά με την πρώτη επανάσταση, βλέπουμε δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινούς να διαδηλώνουν», κυρίως στο Τελ Αβίβ, είπε. «Όμως για τη δεύτερη, δυστυχώς, σιωπούμε».

Οι «αξίες» της κυβέρνησης Νετανιάχου, που επέστρεψε στην εξουσία τον Δεκέμβριο, «δεν είναι ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα ούτε η φιλελεύθερη δημοκρατία, αλλά αυτές του νόμου του ισχυρότερου», συνέχισε.

Καταδίκασε τη «διεθνή αδράνεια», αναφέροντας ειδικότερα την αποχή της Γαλλίας σε ψηφοφορία στα τέλη Δεκεμβρίου στα Ηνωμένα Έθνη, που ζητούσε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να εξετάσει την ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη παρακολούθηση από τη διεθνή κοινότητα, όχι λιγότερη», είπε.

Ο Σολ αυτοπροσδιορίζεται ως ένας «φανατικός της λύσης των δύο κρατών», ενός ισραηλινού κράτους και ενός παλαιστινιακού κράτους που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο ώστε να τερματιστεί η σύγκρουση.

«Δεν βλέπω άλλο τρόπο να ζήσουν οι δύο λαοί με αξιοπρέπεια και ισότητα», κατέληξε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος