Ισραηλινά ΜΜΕ: Η κυβέρνηση αναμένεται να αποδεχθεί τη συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων της Χαμάς

Παρά τις αντιδράσεις των ακροδεξιών εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ, το υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει απόψε κατόπιν ψηφοφορίας το προτεινόμενο σχέδιο συμφωνίας για τη σταδιακή απελευθέρωση τουλάχιστον 50 εκ των περίπου 240 ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα για πενθήμερη παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, καθώς και την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας – συμπεριλαμβανομένων καυσίμων – στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα.

Κατά την εισαγωγική του ομιλία, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι η συμφωνία προβλέπει πως κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού θα έχει πρόσβαση στους ομήρους που θα παραμείνουν στα χέρια της Χαμάς, φροντίζοντας να έχουν φαρμακευτικές προμήθειες. Παραδέχθηκε πως η απόφαση που κλήθηκε να πάρει η κυβέρνηση του Ισραήλ είναι «δύσκολη» αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. «Θέλω λοιπόν να διευκρινίσω το εξής: Είμαστε σε πόλεμο, θα συνεχίσουμε να είμαστε σε πόλεμο… μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας. Θα καταστρέψουμε τη Χαμάς, θα φέρουμε πίσω όλους τους απαχθέντες και τους αγνοούμενους και θα διασφαλίσουμε ότι στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το Ισραήλ», είπε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, είπε ότι η συμφωνία αποτελεί το «πρώτο βήμα» για την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων που κρατά ομήρους η Χαμάς, υπογραμμίζοντας ότι οι επιτυχίες της στρατιωτικής επιχείρησης έφεραν πιο κοντά την επίτευξη συμφωνίας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters και πληροφορίες από Times of Israel, Haaretz, Al Jazeera

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος