Ισραήλ: Πρώτη έγκριση από το κοινοβούλιο της ρήτρας παρέκκλισης

Το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε την  πρώτη ανάγνωση της ρήτρας παρέκκλισης, μια από τις πιο αμφισβητούμενες διατάξεις της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που διχάζει τη χώρα.

Το ισραηλινό κοινοβούλιο ενέκρινε την πρώτη ανάγνωση της ρήτρας παρέκκλισης, μια από τις πιο αμφισβητούμενες διατάξεις της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος που διχάζει τη χώρα, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 61 ψήφους υπέρ και 52 κατά. Απαιτούνται ακόμη ψηφοφορίες σε δεύτερη και τρίτη ανάγνωση για να γίνει νόμος.

Το σχέδιο που εγκρίθηκε σε πρώτη ανάγνωση καθιστά αυστηρότερους τους όρους που επιτρέπουν στο Ανώτατο Δικαστήριο να ακυρώσει έναν τακτικό νόμο και επιτρέπει στο κοινοβούλιο να προστατεύσει έναν νόμο από οποιαδήποτε ακύρωση μέσω νομοθετικής διαδικασίας που απαιτεί απλή πλειοψηφία (61 βουλευτές στους 120): τη ρήτρα παρέκκλισης που επιτρέπει την αποφυγή του ελέγχου του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Νωρίτερα, η Βουλή είχε εγκρίνει σε πρώτη ανάγνωση άλλο ένα νομοσχέδιο που μειώνει σημαντικά την πιθανότητα κήρυξης εν ενεργεία πρωθυπουργού ανίκανου να ασκήσει το αξίωμά του.

Από την παρουσίαση του νομοσχεδίου στις αρχές Ιανουαρίου από το υπουργικό συμβούλιο που σχηματίστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου από τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, μια από τις πιο δεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία του Ισραήλ, ακολουθούν διαδηλώσεις κάθε εβδομάδα σε όλη τη χώρα για να καταγγείλουν αυτό που οι αντίπαλοι της μεταρρύθμισης χαρακτηρίζεται ως αντιδημοκρατική παρέκκλιση.

Την Πέμπτη, ο ισραηλινός πρόεδρος Isaac Herzog ζήτησε να σταματήσει η εν εξελίξει νομοθετική διαδικασία, αποκαλώντας το τρέχον σχέδιο «απειλή για τα θεμέλια της δημοκρατίας».

Ο Herzog ξεκίνησε μια διαμεσολάβηση μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης προκειμένου να καταλήξει σε ένα πιο συναινετικό κείμενο που θα μπορούσε να εγκριθεί από το κοινοβούλιο και να αμβλυνθούν οι ανησυχίες που εξέφρασαν οι αντίπαλοι της μεταρρύθμισης.

Τη Δευτέρα, μια συμβιβαστική πρόταση παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Νομικών του κοινοβουλίου από έναν πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, έναν διευθυντή πανεπιστημίου και έναν καθηγητή Νομικής.

Ο πρόεδρος αυτής της Επιτροπής, Simcha Rothman ( Σίμτσα Ρόθμαν), θεώρησε ότι θα μπορούσε «να αποτελέσει βάση για διαπραγματεύσεις», γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή : Agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος