Ισραήλ – Παλαιστίνη: Υποβαθμίζουν την πιθανότητα να ξεσπάσει μια τρίτη Ιντιφάντα

Η είσοδος στην περίκλειστη από τείχη παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ έχει σφραγιστεί από την ισραηλινή αστυνομία κι οι δρόμοι στην ανατολική Ιερουσαλήμ είναι γεμάτοι οδοφράγματα, φλεγόμενα σκουπίδια και συντρίμμια από τις συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων και των ισραηλινών δυνάμεων.

Το σκηνικό έπειτα από 10 μέρες βίαιων επεισοδίων στα οποία τέσσερις Ισραηλινοί και τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 170 τραυματίστηκαν, επαναφέρουν στην μνήμη την πρώτη και τη δεύτερη παλαιστινιακή εξέγερση ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, ή Ιντιφάντα, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές εκτιμούν πως τα σημερινά γεγονότα δεν μπορεί να συγκριθούν με τα παλαιότερα: τονίζουν πως η έκταση και η ένταση της βίας είναι πολύ πιο μικρότερης κλίμακας από τότε. Όμως η ισραηλινή εφημερίδα Γεντότ Αχαρονότ σε δημοσίευμα της την Κυριακή, παρέθεσε αρκετές ομοιότητες υποστηρίζοντας ότι μια τρίτη Ιντιφάντα έχει ήδη αρχίσει.

Μια νέα Ιντιφάντα θα δυσχέραινε περαιτέρω τις προσπάθειες των μεγάλων δυνάμεων να διευθετήσουν τις συγκρούσεις στην Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη, ενώ διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει και πολλή διάθεση για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν.

Όπως και στο παρελθόν, τα γεγονότα γύρω στο τέμενος Αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ, έναν ιερό τόπο για το Ισλάμ και για τον Ιουδαϊσμό, προκάλεσε την αναζωπύρωση της βίας σε ένα εκρηκτικό μείγμα θρησκείας και πολιτικής.

Ισραήλ – Παλαιστίνη: Υποβαθμίζουν την πιθανότητα να ξεσπάσει μια τρίτη Ιντιφάντα
MIDEAST PALESTINIANS ISRAEL CONFLICTS
Τα σημερινά βίαια επεισόδια στο Αλ Άκσα μεταξύ Παλαιστινίων που πετροβολούν και Ισραηλινών αστυνομικών δυνάμεων, διαρκούν περίπου μια εβδομάδα.

Σήμερα, στο κύριο σημείο ελέγχου της Καλαντίγια μεταξύ Ιερουσαλήμ και Δυτικής Όχθης, κοντά στην πόλη Ραμάλα, Παλαιστινιακά αγόρια, κάποια φορώντας την παλαιστινιακή μαντίλα για να καλύπτει τα πρόσωπα τους, εκτόξευσαν πέτρες σε ισραηλινούς φρουρούς, προκαλώντας τους ένοπλους στρατιώτες και τις δυνάμεις της συνοριοφυλακής να αντεπιτεθούν.

Παλαιστινιακοί ιστότοποι επαίνεσαν τους «μάρτυρες» που πραγματοποίησαν μια ένοπλη επίθεση σε ένα αυτοκίνητο στην Δυτική Όχθη την τελευταία εβδομάδα, σκοτώνοντας ένα ζευγάρι Ισραηλινών που επέβαινε στο αυτοκίνητο.

Παράλληλα, ένα ερασιτεχνικό βίντεο στο διαδίκτυο εμφάνιζε Ισραηλινούς να ζητωκραυγάζουν φωνάζοντας «Θάνατος στους Άραβες», όταν η αστυνομία του Ισραήλ σκότωσε στο δρόμο έναν Παλαιστίνιο άνδρα, που το πλήθος ισχυριζόταν ότι μαχαίρωσε ένα ισραηλινό αγόρι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος