Ισραήλ: Νέες εκλογές την 1η Νοεμβρίου – Διαλύθηκε η Βουλή

O Ισραηλινοί βουλευτές συνεδρίασαν ξανά σήμερα το πρωί για να ψηφίσουν τελικά υπέρ της διάλυσης του κοινοβουλίου, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή νέων εκλογών στη χώρα την 1η Νοεμβρίου, των πέμπτων μέσα σε λίγο περισσότερο από τρία χρόνια. Είχαν προηγηθεί πολύωρες συζητήσεις  μεταξύ των μελών του κοινοβουλίου  που κράτησαν ως αργά το βράδυ της Τετάρτης 29/6.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης, αναμενόταν να διαλύσει την Κνεσέτ χθες το βράδυ, όμως η σχετική ψηφοφορία αναβλήθηκε για σήμερα το πρωί λόγω των ατέρμονων συζητήσεων για πολλά νομοσχέδια τα οποία οι βουλευτές ήθελαν να υιοθετήσουν πριν τη διάλυση του κοινοβουλίου.

Εξάλλου χθες ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές.

“Δεν σκοπεύω να είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, αλλά θα παραμείνω πιστός στρατιώτης της χώρας, την οποία υπηρετώ όλη μου τη ζωή ως στρατιωτικός, αξιωματούχος, υπουργός και πρωθυπουργός”, δήλωσε ο Μπένετ προσθέτοντας ότι παραδίδει την προεδρία του κόμματός του Yamina στη νυν υπουργό Εσωτερικών Αγιελέτ Σακέντ.

Ο Μπένετ πρόκειται να παραδώσει την πρωθυπουργία στον σύμμαχό του στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό και νυν υπουργό Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ.

Τον Ιούνιο του 2021 ο Μπένετ και ο Λαπίντ έγραψαν ιστορία, καταφέρνοντας να ενώσουν οκτώ κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος και να σχηματίσουν κυβέρνηση, ανατρέποντας τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, έπειτα από 12 χρόνια στην εξουσία. Για πρώτη φορά, στην κυβέρνηση αυτή συμμετείχε και ένα αραβικό κόμμα.

Λίγο αργότερα ωστόσο η κυβέρνηση απώλεσε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και την περασμένη εβδομάδα ο Μπένετ ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, αφού η κυβέρνησή του δεν κατάφερε να υιοθετηθεί η ανανέωση του νόμου που εγγυάται στους περισσότερους από 475.000 Εβραίους εποίκους στη Δυτική Όχθη τα ίδια δικαιώματα με τους άλλους Ισραηλινούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος