Ισραήλ: Η Mossad αποκαλύπτει για την εκτέλεση του διάσημου κατασκόπου «Κοέν» στη Συρία το 1965

Array

Το Ισραήλ έβαλε τέλος στη διαμάχη δεκαετιών σχετικά με έναν από τους πιο διάσημους κατασκόπους του, τον Έλι Κοέν, λέγοντας ότι «η σύλληψη του και η εκτέλεσή του στη Συρία οφείλονταν σε επιτυχημένες προσπάθειες αντικατασκοπείας και όχι επειδή ενήργησε αντιεπαγγελματικά».

Η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών, η Μοσάντ, στρατολόγησε τον Κοέν, έναν Εβραίο που μετανάστευσε από την Αίγυπτο στο Ισραήλ, και τον έστειλε κρυφά στη Δαμασκό, όπου εργάστηκε από το 1961 έως το 1965.

Πριν από τη σύλληψη του, κατάφερε να διαβιβάσει πληροφορίες που το Ισραήλ λέει ότι ήταν ζωτικής σημασίας για την ήττα των συριακών δυνάμεων στον πόλεμο του 1967. Η ιστορία του προβλήθηκε σε τηλεοπτική σειρά στην πλατφόρμα «Netflix» το 2019.

Ο επικεφαλής της Μοσάντ Ντέιβιντ Παρνέα είπε κατά τη διάρκεια των εγκαινίων ενός μουσείου για τη μνήμη του Κοέν στην παραλιακή πόλη Χερζλίγια ότι “μια πρόσφατη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κατάσκοπος συνελήφθη” μόνο επειδή ο εχθρός αναχαίτισε τις εκπομπές του. Απλώς αναχαιτίστηκε και παρακολουθήθηκε».

«Αυτό είναι πλέον γεγονός πληροφοριών», πρόσθεσε ο Πάρνια, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του στην εκδήλωση, απορρίπτοντας θεωρίες ότι «ο Κοέν αποκαλύφθηκε στη συριακή πλευρά στέλνοντας πάρα πολλά μηνύματα, ίσως υπό πίεση από τους ηγέτες του ή αντίθετα στις οδηγίες».

Ανάμεσα στα εκθέματα του νέου μουσείου είναι το τελευταίο τηλεγράφημα του Κοέν, που εστάλη την ημέρα της σύλληψής του, τον Ιανουάριο του 1965, σχετικά με μια συνάντηση της συριακής ανώτατης διοίκησης. Ο Κοέν καταδικάστηκε για κατασκοπεία και εκτελέστηκε στη Δαμασκό αργότερα το ίδιο έτος.

Η Συρία, η οποία παραμένει σε πόλεμο με το Ισραήλ, αρνήθηκε να επιστρέψει τη σορό του Κοέν.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος