Ισραήλ: Η Χεζμπολάχ παρεμποδίζει τη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με τον Λίβανο

Ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ, Γιάιρ Λαπίντ, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η λιβανική Χεζμπολάχ αποτελεί εμπόδιο στη συμφωνία μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους.

Αυτή η ανακοίνωση ήρθε μια ημέρα αφότου ο ισραηλινός στρατός αναχαίτισε τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε η Χεζμπολάχ προς την κατεύθυνση του κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish.

Ο Λίβανος θεωρεί το πεδίο Karish μέρος των αμφισβητούμενων υδάτων με το Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του.

ο Λαπίντ είπε «Η Χεζμπολάχ συνεχίζει να βαδίζει στον δρόμο της τρομοκρατίας και υπονομεύει την ικανότητα του Λιβάνου να καταλήξει σε συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα»,.

Πρόσθεσε κατά την πρώτη συνεδρίαση της κυβέρνησής του, ημέρες μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου στο πλαίσιο της προετοιμασίας για νέες βουλευτικές εκλογές στο εβραϊκό κράτος, ότι «το Ισραήλ θα συνεχίσει να προστατεύει τον εαυτό του, τους πολίτες του και τα συμφέροντά του».

Η ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια κίνησε τις ορέξεις των γειτονικών χωρών και πυροδότησε συνοριακές διαμάχες.

Ο Λίβανος και το Ισραήλ, δύο γειτονικές χώρες που εξακολουθούν να βρίσκονται επίσημα σε πόλεμο, ξεκίνησαν άνευ προηγουμένου διαπραγματεύσεις τον Οκτώβριο του 2020 υπό την αιγίδα της Ουάσιγκτον, για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την άρση των εμποδίων στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι συνομιλίες ανεστάλησαν τον Μάιο του 2021 λόγω διαφορών σχετικά με το μέγεθος της αμφισβητούμενης περιοχής, ειδικά το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish.

Ο Λάπιντ, ο οποίος διατηρεί τη θέση του ως υπουργός Εξωτερικών, θα παραμείνει εν ενεργεία πρωθυπουργός έως ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου, οι οποίες θα είναι οι πέμπτες σε τέσσερα χρόνια.

Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος