Ισραήλ: Αποχή από την εκπαίδευση 37 εφέδρων πιλότων διαμαρτυρόμενων για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις

Δεκάδες έφεδροι της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας ανακοίνωσαν την  Κυριακή 5/3, την άρνηση τους να συμμετάσχουν σε ένα μονοήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Δεκάδες έφεδροι της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας ανακοίνωσαν την  Κυριακή 5/3, την άρνηση τους να συμμετάσχουν σε ένα μονοήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Η Πολεμική Αεροπορία, ο στρατηγικός βραχίονας του Ισραήλ, βασιζόταν πάντα σε εφέδρους εν καιρώ πολέμου και τα απόστρατα πληρώματα πρέπει να εκπαιδεύονται τακτικά για να διατηρήσουν την ετοιμότητά τους.

Σε μήνυμα που κυκλοφόρησαν από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, 37 πιλότοι και πλοηγοί της μοίρας F-15 δήλωσαν ότι δεν θα παρευρεθούν στην εκπαίδευση που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη και αντ’ αυτού θα «αφιερώσουν τον χρόνο μας στον διάλογο και τον προβληματισμό για τη δημοκρατία και την εθνική ενότητα».

Η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιδιώκει να κάνει δικαστικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής περιορισμών στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο κατηγορεί για υπέρβαση των εξουσιών του. Οι επικριτές ανησυχούν ότι ο Νετανιάχου, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες διαφθοράς τις οποίες αρνείται, θέλει να παρακάμψει το δικαστικό σώμα.

Το Ισραήλ κατακλύζεται από ολοένα και πιο έντονες εβδομαδιαίες διαδηλώσεις, ορισμένοι από τους ηγέτες των οποίων, συμπεριλαμβανομένων πρώην στρατιωτικών διοικητών, είπαν ότι η αντιδημοκρατική αλλαγή στην κυβέρνηση θα δικαιολογούσε τη μαζική ανυπακοή μεταξύ των δυνάμεων.

Οι έφεδροι ανέφεραν στην επιστολή τους ότι θα ανέστειλαν την μονοήμερη διαμαρτυρία τους εάν τους ζητηθεί να πραγματοποιήσουν πραγματικές επιχειρήσεις.

Ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος αρνήθηκε να σχολιάσει την επιστολή, αλλά είπε σε μια δήλωση ότι ο αρχηγός του επιτελείου του στρατού, αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, “γνωρίζει το γενικό κλίμα και τη διαίρεση, αλλά δεν θα επιτρέψει καμία ζημιά” στις δυνατότητες των Ισραηλινών δυνάμεων.

Στη δήλωση τονίστηκε «η σημασία της διατήρησης της ουδετερότητας του Ισραηλινού στρατού», αλλά αναφέρθηκε ότι οι αξιωματικοί είχαν λάβει οδηγίες να μιλήσουν με τους υφισταμένους τους για το θέμα.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος