Μετά από χρόνια αβεβαιότητας, Ισπανοί επιστήμονες έρχονται σήμερα να επιβεβαιώσουν ότι ο Χριστόφορος Κολόμβος (Cristobal Colón) είναι θαμμένος στον Καθεδρικό ναό της Σεβίλλης της Ανδαλουσίας.
Ιστορικά η 12η Οκτωβρίου, ημέρα που θα προβληθεί στην ισπανική δημόσια τηλεόραση ντοκιμαντέρ με τίτλο “Το DNA του Κολόμβου. Η αληθινή καταγωγή του” είναι αφιερωμένη στον θαλασσοπόρο που ανακάλυψε τυχαία την Αμερική. Στις 12 Οκτωβρίου του 1492, ο Χριστόφορος Κολόμβος ο οποίος είχε ξεκινήσει το ταξίδι του για τις Ινδίες με εντολή των Καθολικών βασιλιάδων Φερδινάνδου και Ισαβέλλας πάτησε για πρώτη φορά γή μετά από μεγάλο διάστημα στη θάλασσα. Η βαθιά του πίστη ήταν ότι είχε φθάσει στην Ινδία αν και στην πραγματικότητα είχε φθάσει στο νησί Γουαναχανί στο οποίο έδωσε το όνομα Σαν Σαλβαδόρ ( Άγιος Σωτήρας). Στην ουσία ο Κολόμβος είχε φθάσει στα σημερινά νησιά Μπαχάμες και για πρώτη φορά θα ξεκινούσε έτσι η ένωση δύο ηπείρων της Ευρώπης και της Αμερικής.
Ιατροδικαστές από το Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατροδικαστικής Χοσέ Αντόνιο Λορέντε, επιβεβαίωσαν οριστικά και μετά από είκοσι χρόνια ερευνών ότι τα οστά του Χριστόφορου Κολόμβου που βρίσκονται στον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης ανήκουν στον Κολόμβο. Στο ντοκιμαντέρ όμως αποκαλύπτουν επίσης και την καταγωγή του και το μυστήριο αυτό θα αποκαλυφθεί το Σάββατο 12 Οκτωβρίου “και η ιστορία θα ξαναγραφτεί” όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Μέχρι σήμερα οι θεωρίες για την καταγωγή του Κολόμβου ήταν πολλές: Ότι κατάγονταν από την Πορτογαλία, ή από την Καταλονία, την Γουαδαλαχάρα, την Ιμπίθα ή την Μαγιόρκα, την Γένοβα, την Νορβηγία κ.ο.κ. Τώρα, αυτή η επιστημονική εργασία περιλαμβάνει ανάλυση DNA του οστών του Κολόμβου σε συνδυασμό με αντίστοιχη ανάλυση των οστών του γιού του Ερνάντο και του αδελφού του Ντιέγκο. Επομένως, αύριο, θα εξακριβωθεί αν η κυρίαρχη θεωρία ότι κατάγονταν από την Γένοβα της Ιταλίας είναι αληθής.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Βασιλική Εθνική Ακαδημία Ιατρικής, ο Λορέντε εξήγησε ότι στις πρώτες μελέτες του 2003, 2004 και 2005 έγινε λόγος για « πιθανή συμβατότητα» ότι τα οστά που βρίσκονταν στον Καθεδρικό της Σεβίλλης ήταν του Κολόμβου, αν και ήταν μικρή πιθανότητα επειδή δεν υπήρχε αρκετό DNA. Σήμερα όμως τα πράγματα άλλαξαν καθώς “κατέστη δυνατό να επαληθευτεί με νέες τεχνολογίες και να επιβεβαιωθεί οριστικά η προηγούμενη μερική θεωρία ότι τα λείψανα της Σεβίλλης είναι του Χριστόφορου Κολόμβου», σημείωσε. Ο Λορέντε διαβεβαίωσε ότι τα δεδομένα είναι “ακριβή”, επομένως η αξιοπιστία από την άποψη των γενετικών δεδομένων είναι “πρακτικά απόλυτη” και έχει αντιγραφεί από διαφορετικά εργαστήρια.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε επίσης ένας από τους απογόνους του θαλασσοπόρου, ο δούκας της Βεράγκουα, ο εικοστός Χριστόφορος Κολόμβος, ο οποίος ωστόσο προειδοποίησε ότι ο σκελετός στη Σεβίλλη είναι ατελής και ότι προσκολλώνται σε αυτόν οστά που βρίσκονται στην Δομινικανή Δημοκρατία. Με την παρατήρηση συμφώνησε ο ιατροδικαστής Λορέντε ο οποίος τόνισε ότι «δεν είναι όλα στη Σεβίλλη, ούτε είναι όλα στη Δομινικανή Δημοκρατία.” Ωστόσο, τόνισε ότι τα λείψανα στη χώρα της Καραϊβικής «δεν έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης» γιατί, αν και όταν ξεκίνησαν την έρευνα πήγαν εκεί, οι αρχές τους είπαν ότι δεν υπήρχε αμφιβολία ότι ήταν του Κολόμβου.
Ο Χριστόφορος Κολόμβος πέθανε στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας το 1506 αλλά ήθελε να ταφεί στο νησί Ισπανιόλα, το οποίο σήμερα το μοιράζονται η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν εκεί το 1542, στη συνέχεια στην Κούβα το 1795 και μετά στη Σεβίλλη της Ισπανίας, το 1898 όταν η Ισπανία έχασε σχεδόν όλες τις αποικίες της στην Κεντρική και Νότια Αμερική.
Η 12η Οκτωβρίου είναι η Ημέρα της Ισπανοσύνης (Día de la Hispanidad) και η πρώτη φορά που γιορτάστηκε ως Ημέρα του Κολόμβου ήταν το 1892, καθώς συμπληρώνονταν 400 χρόνια από την ανακάλυψη της Αμερικής. Στη συνέχεια σχεδόν μέχρι και το 1987 η ημέρα αυτή αποκαλούνταν Día de la Raza ( Ημέρα της Φυλής) κάτι που καταργήθηκε μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ισπανία. Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες, όπως η Ονδούρα, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται αυτή η ονομασία. Ωστόσο, στον υπόλοιπο ισπανόφωνο κόσμο όπως στην Αργεντινή ή τη Νικαράγουα την άλλαξαν σε Ημέρα Σεβασμού για την Πολιτιστική Πολυμορφία, στην Αργεντινή, και σε Ημέρα της Αντίστασης των Ιθαγενών, στη Νικαράγουα. Η διαμάχη σε σχέση με την ονομασία ήταν τέτοια, που ακόμη και ο ΟΗΕ χρειάστηκε να παρέμβει και να καθορίσει ότι η 12η Οκτωβρίου θα ήταν μια ημέρα για τον εορτασμό της ισπανικής γλώσσας, που αντιπροσωπεύει ένα στοιχείο συνοχής και εδραίωσης του ισπανόφωνου κόσμου.
Σήμερα, η 12η Οκτωβρίου συμβολίζει την ιστορική επέτειο κατά την οποία η Ισπανία ξεκίνησε «μια περίοδο γλωσσικής και πολιτιστικής προβολής πέρα από τα ευρωπαϊκά όρια». Γίνονται παρελάσεις και θεωρείται μία από τις σημαντικότερες αργίες της χώρας. Επιπρόσθετα και χάρη στην επιστήμη θα αποκαλυφθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες του βασικού πρωταγωνιστή θαλασσοπόρου Χριστόφορου Κολόμβου, που άλλαξε την ιστορία.
Μαδρίτη – Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος