Ισπανία: το 10% των μαθητών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν υποστεί  εκφοβισμό και βία – Οι απόψεις των ειδικών

Σχεδόν το 10% των μαθητών της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ένα στάδιο που πηγαίνει από έξι έως 12 ετών, έχουν υποστεί  εκφοβισμό  στην Ισπανία.

Το Υπουργείο Παιδείας μοιράστηκε αυτά τα στοιχεία τον περασμένο Μάιο όταν δημοσιοποίησε τη μεγαλύτερη  μελέτη  συνύπαρξης σε εκπαιδευτικό επίπεδο, μια έρευνα που μέχρι στιγμής δεν έχει επαναληφθεί σε μικρότερες ηλικίες.

Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν:  η βία  υπάρχει και στην  Προσχολική Εκπαίδευση και η μη διακοπή της μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Για τον ερευνητή και δάσκαλο στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (Uned) Guiomar Merodio, η  προσχολική εκπαίδευση είναι   «θεμελιώδης» στην καταπολέμηση του  εκφοβισμού. Οι τάξεις τους είναι ένας από τους πρώτους χώρους κοινωνικοποίησης, εξηγεί, και μέσα τους αρχίζουν να χτίζονται θεμέλια τόσο κρίσιμα όσο αυτά των ρόλων εξουσίας.

 Ωστόσο, πιστεύει ότι οι ενήλικες τείνουν να «ευτελίζουν» την επιθετικότητα στα πρώτα χρόνια της ζωής, συμβάλλοντας έτσι στην αναπαραγωγή και εδραίωση αυτού του τύπου συμπεριφοράς.

Για τον εκπαιδευτικό ψυχολόγο José Antonio Luengo, τεχνικά δεν είναι δυνατό να μιλήσουμε για  εκφοβισμό  στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία. « Βία υπάρχει, δεν μπορούμε να πούμε με κανένα τρόπο ότι δεν υπάρχουν επιθετικές συμπεριφορές ή ότι μπορεί να προκαλέσει ψυχολογική βλάβη », αλλά θεωρεί ότι σε τόσο μικρή ηλικία δεν είναι ακόμη δυνατό να παρατηρήσουμε «τη γνωστική και βουλητική επίγνωση» πίσω από τον εκφοβισμό.

Ωστόσο, «κάθε περίπτωση θα έπρεπε να αναλυθεί», αναγνωρίζει ο κοσμήτορας του Επίσημου Κολλεγίου Ψυχολογίας της Μαδρίτης. «Φυσικά υπάρχουν παιδιά τεσσάρων ή πέντε ετών στα οποία μπορείς να δεις ένα είδος ανωτερότητας, αλαζονείας και επιθετικότητας στον τρόπο που προσεγγίζουν τους άλλους».

Παρόλο που οι ειδικοί δεν έχουν καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με την τεχνική άποψη, συμφωνούν στα βασικά: η βία βιώνεται επίσης στην Προσχολική ηλικία και αυτό το στάδιο είναι κρίσιμο για την αντιμετώπισή της και την αποφυγή περαιτέρω ζημιών. Δεν πρέπει να περιμένουμε να επιλυθεί από μόνο του, καθώς θα επιδεινωθεί, λένε.

Πηγή: RTVE.es

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος