Ισπανία: Στην Κίνα, ο Πέδρο Σάντσεθ μετά από πρόσκληση του Xi Jinping

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Στην Κίνα βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης, ο Πέδρο Σάντσεθ για επίσημη διήμερη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Κινέζου προέδρου Xi Jinping αλλά και με αφορμή τα 50 χρόνια της ισπανοκινεζικής φιλίας και των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Το ταξίδι του Ισπανού πρωθυπουργού πραγματοποιείται λίγο πριν αναλάβει η Ισπανία την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στις αρχές Ιουλίου 2023 και, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, θα χρησιμεύσει ειδικά για να ζητήσει από τον Κινέζο ηγέτη, Σι Τζινπίνγκ, να «χρησιμοποιήσει την προσωπική του επιρροή» για να πείσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να «τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Ωστόσο, ο Σάντσεθ θα αφιερώσει επίσης χρόνο κατά τη σύντομη επίσκεψη του σε οικονομικές υποθέσεις, καθώς θα κάνει ομιλία στα εγκαίνια του Φόρουμ του Boao -που θεωρείται «το ασιατικό Νταβός»- και θα έχει συνάντηση με Ισπανούς επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Ο ασιατικός γίγαντας είναι ο κύριος εμπορικός εταίρος της Ισπανίας εκτός ΕΕ και τέταρτος στη συνολική λίστα, πίσω από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία και πριν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Πορτογαλία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού Υπουργείου Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού, το 2022 η Ισπανία πραγματοποίησε εξαγωγές προς την Κίνα αξίας περίπου 8,014 δισ. ευρώ, ενώ το εμπόριο προς την αντίθετη κατεύθυνση έφτασε τα 49,653 δισ. ευρώ.

Από το 2019, έτος πριν από την πανδημία, οι ισπανικές εξαγωγές στην ασιατική χώρα αυξήθηκαν κατά 17,85%, ενώ αυτές από την Κίνα στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 70,38%.

Πρόγραμμα επίσκεψης Σάντσεθ

Το πρωί της Πέμπτης συμμετέχει στα εγκαίνια του BOAO Forum for Asia (BFA), στο νησί Χαϊνάν της Κίνας όπου θα έχει διμερείς συναντήσεις με εκπροσώπους του ΔΝΤ, της AstraZeneca και της Mitsubishi.

Την Παρασκευή το πρωί θα βρίσκεται στο Πεκίνο όπου αρχικά θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Li Qiang και θα προχωρήσουν στην υπογραφή διμερών συμφωνιών. Το απόγευμα της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί διμερής συνάντηση Σάντσεθ και του Κινέζου προέδρου Xi Jinping.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος