Ισπανία: Σπατάλη τροφίμων και δράσεις για την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών

Σύμφωνα με  έκθεση του Υπουργείου Γεωργίας, οι Ισπανοί σπατάλησαν 1.201,92 εκατομμύρια κιλά ή λίτρα  τροφίμων και ποτών το 2022.

Το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται στον κόσμο καταλήγει στα σκουπίδια, ενώ το 2022  μεταξύ  691 και 783 εκατομμύρια άνθρωποι πείνασαν στον κόσμο, σύμφωνα με τον FAO. Αυτό αντιπροσωπεύει «ένα σοβαρό ηθικό και διατροφικό πρόβλημα», όπως λέει στο RTVE.es η γιατρός Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και καθηγήτρια στο UNED,  Carmen Lozano-Cabedo.

 Η ΜΚΟ Enraíza Derechos προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει σχετικά με αυτό το πρόβλημα. Ξεκίνησε την εκστρατεία «Τρίτη φορά είναι το γούρι» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τις Απώλειες και τα Απόβλητα Τροφίμων, που γιορτάζεται αυτή την Παρασκευή.

Σε ένα πείραμα με χρήση κρυφής κάμερας σε σούπερ μάρκετ, ένας υποτιθέμενος ταμίας – προσομοιωμένα – πέταξε μέρος των αγορών των πελατών του.

Η διευθύντρια αυτής της καμπάνιας,  Mari Cruz Martín, διαβεβαιώνει ότι η σπατάλη προϊόντων δεν συμβαίνει μόνο στα σπίτια, αλλά γίνεται και «σε όλη την  αγροδιατροφική αλυσίδα, δηλαδή από την παραγωγή πρώτων υλών μέχρι την τελευταία φάση κατά τη στιγμή της τελικής κατανάλωσης στα σπίτια μας ή σε εγκαταστάσεις φιλοξενίας

Αυτή η αξιολόγηση εξετάζεται επίσης από τον Lozano-Cabedo, ο οποίος δηλώνει ότι η απόδοση ευθύνης μόνο στον καταναλωτή καθιστά αόρατες άλλες αιτίες: «Για παράδειγμα, υπάρχουν τρόφιμα που δεν συλλέγονται για  αισθητικά, υγιεινο-υγειονομικά ή οικονομικά κριτήρια».

Εξ ου και η σημασία της ευαισθητοποίησης σχετικά με το «ότι μπορείτε να αγοράσετε φρούτα, λαχανικά και λαχανικά με διαφορετική εικόνα ή αισθητική από αυτό που υποθέσαμε ότι είναι φυσιολογικό», λέει ο Martín. «Αυτά τα τέλεια, λαμπερά, κερωμένα μήλα δεν χρειάζεται να είναι καλύτερα από αυτό το μικρό, κατεστραμμένο μήλο», επισημαίνει.

Και αυτές οι « στρατηγικές μάρκετινγκ και διαφήμισης », λέει η Carmen Lozano-Cabedo, ενθαρρύνουν τις «υπερβολικές αγορές» που, στα μάτια του καταναλωτή  συχνά έχουν να κάνουν με τις προσφορές « του τύπου 3×2 που  μας  κάνουν να πιστεύουμε ότι είναι για εμάς πιο  «φτηνό» και μετά δεν το καταναλώνουμε ολόκληρο.

Στη δυναμική της αγοράς προστίθενται οι ζωτικές συνθήκες του τελικού καταναλωτή, «περιορίζονται από τα  χρονοδιαγράμματα εργασίας και ταξιδιού » και περιορίζονται από «χρόνο διαθέσιμο για προγραμματισμό και αγορές, μαγείρεμα και γεύματα» ή «από τους τόπους και τους χρόνους στους οποίους τρώγεται» λέει η ανθρωπολόγος.

Μια ξέφρενη καθημερινότητα που κάνει τις οικογένειες να κάνουν λιγότερες αγορές όλη την εβδομάδα και να τις αντικαθιστούν με μια μεγάλη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που συνεπάγεται μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού που μπορούν να χαθούν.

Αυτό επηρεάζει επίσης, σύμφωνα με τον Lozano-Cabedo, «τη μείωση του χρόνου που αφιερώνεται στο μαγείρεμα», στην οποία προστίθεται «η  απώλεια γνώσης  που σχετίζεται με τη «χρήσιμη» κουζίνα» τόσο δημοφιλής στην Ισπανία, όπως οι κροκέτες ή οι torrija.

Παρά τα σημερινά υψηλά ποσοστά αποβλήτων, η ανθρωπολόγος Carmen Lozano-Cabedo διαβεβαιώνει ότι «η  γνώση  και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού» σχετικά με αυτό το θέμα έχει αυξηθεί. Τα δεδομένα από την Έκθεση για τα απόβλητα τροφίμων στην Ισπανία το 2022 υποστηρίζουν αυτήν την ελπίδα, καθώς διασφαλίζουν ότι  ένα στα τρία νοικοκυριά δεν θα σπαταλήσει.

Ακόμα κι έτσι, σύμφωνα με τον ειδικό, «υπάρχει ένα σημαντικό χάσμα μεταξύ αυτού που λένε οι πολίτες ότι πετούν και του φαγητού που πραγματικά πετούν», κάτι που επιβεβαιώνει η Mari Cuz Martín στο RTVE.es: «Δεν έχουμε αυτή την αντίληψη, μερικές φορές από σεμνότητα, άλλες φορές από  άγνοια για το τι πετάμε  και πόσο πετάμε.

Και οι δύο συμφωνούν στη σημασία της εκπαίδευσης των πολιτών, αλλά και της αλλαγής “στις υπόλοιπες φάσεις της αγροδιατροφικής αλυσίδας”, λέει ο Lozano-Cabedo, που επιτρέπει “την πρόταση  αποτελεσματικών μέτρων ” από αυτή την άποψη.

Από την πλευρά του, ο Martín ενθαρρύνει την εφαρμογή «διαφορετικών πολιτικών που αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού του τρέχοντος συστήματος τροφίμων, ώστε να κινηθεί προς ένα πιο βιώσιμο σύστημα που δεν καταναλώνει όλους τους φυσικούς πόρους». Και το γεγονός είναι ότι, στην  Ατζέντα του 2030  – συγκεκριμένα στον  στόχο 12/3 – περιλαμβάνεται η δέσμευση για μείωση της παγκόσμιας κατά κεφαλήν σπατάλης τροφίμων στο μισό.

Αυτά τα απόβλητα «συμβάλλουν στην άνοδο των τιμών των τροφίμων και επίσης απειλούν τη βιωσιμότητα», λέει ο εργαζόμενος της ΜΚΟ, καθώς η υπερβολική παραγωγή « εξαντλεί  τους περιορισμένους πόρους, όπως η χρήση γης ή νερού.

RTVE.es / EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος