Ισπανία: Οι ανήλικοι μετανάστες που αποβιβάζονται στο El Hierro δεν σκέφτονται καν να επιστρέψουν

Ο διευθυντής του κέντρου υποδοχής ανηλίκων μεταναστών του Valverde, στο El Hierro, Antonio Arencibia, διαβεβαιώνει ότι οι νέοι που βρίσκονται υπό τη φροντίδα του είναι ξεκάθαροι ότι το έργο της μετανάστευσης που αναλαμβάνουν όταν επιβιβάζονται σε ένα σκάφος και η διασχίζουν το Ατλαντικό  σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στην Ευρώπη «είναι για τη ζωή» και δεν σκέφτονται να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Αυτό το κέντρο υποδοχής, το οποίο διαχειρίζεται η ΜΚΟ Quorum Social 77, έχει γίνει ένα είδος στέγης για δεκάδες ασυνόδευτους ανηλίκους που έχουν φτάσει στο νησί τους τελευταίους μήνες και πολλοί έχουν ήδη ενταχθεί στην κοινωνία του μικρού δήμου, με μόλις 5.000 κάτοικους.

Ο Arencibia εξηγεί, ότι, παρά το γεγονός αυτό, «η πλειοψηφία τους δείχνει ανησυχία για την εγκατάλειψη των νησιών», ειδικά του El Hierro, αφού «οι ίδιοι παρατηρούν ότι έχει τους περιορισμούς του». Στόχος, για το 80%, είναι η Γαλλία.

«Όποτε τους ρωτάμε ποιες είναι οι προθέσεις τους ή ποιες είναι οι ανησυχίες τους απαντούν ότι θέλουν δουλειά. Αυτό είναι το βασικό τους μέλημα, αν και υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις, υπάρχουν παιδιά που έρχονται και ζητούν ρητά να σπουδάσουν», λέει ενώ μερικοί από αυτούς τους νέους ποτίζουν τους κήπους της σχολικής κατοικίας του Βαλβέρδε, όπου έχει δοθεί αυτός ο πόρος.

Και, γι’ αυτούς, το πιο σημαντικό είναι να μπορούν να στέλνουν χρήματα στις οικογένειές τους και μάλιστα αρκετοί στέλνουν το εβδομαδιαίο επίδομα που τους δίνεται για τα δικά τους έξοδα με στόχο να βοηθήσουν όσους έμειναν στην Αφρική.

Πολλοί από αυτούς τους γονείς δεν είχαν άλλη επιλογή από το να πάρουν τα παιδιά τους στην ακτή και να τα ξεκινήσουν για μια αβέβαιη περιπέτεια. Παρ’ όλα αυτά, καταλαβαίνουν – λέει ο Arencibia – ότι αυτό είναι καλύτερο από το να συνεχίσουν να υποφέρουν από κακουχίες και να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις που έχουν αυτή τη στιγμή χώρες όπως η Σενεγάλη ή το Μάλι.

Ο Arencibia επισημαίνει επίσης ότι οι νέοι που θέλουν να εκπαιδευτούν σκέφτονται, πάνω απ’ όλα, χειρωνακτικά επαγγέλματα όπως η ξυλουργική, τα υδραυλικά ή ο ηλεκτρισμός. Υπάρχουν όμως και άλλοι που, μαθαίνοντας τη σημασία του τουρισμού για τα Κανάρια Νησιά, και αλλάζουν γνώμη.

Στη συνέχεια, δείχνουν ενδιαφέρον για τη δουλειά του σερβιτόρου, του μάγειρα ή του ρεσεψιονίστ, αν και «βιάζονται να μπουν στην αγορά εργασίας», γι’ αυτό και βλέπουν την εκπαίδευση σε επαγγέλματα ως την πιο γρήγορη επιλογή.

Πηγή: EFE

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος