Ισπανία: Η συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς απασχόλησε τους ΥΠΕΞ της MED 9 – «Η δημιουργία δύο κρατών εγγυάται την ειρήνη»

Τους υπουργούς Εξωτερικών της ομάδας των ευρωμεσογειακών κρατών MED9 που συνεδρίασαν για πρώτη φορά σήμερα στη Μαδρίτη, με πρωτοβουλία της Μάλτας, απασχόλησε κατά κύριο λόγο η τρέχουσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή αλλά κυρίως η μερική κατάπαυση πυρός και η απελευθέρωση ομήρων και από τις δύο πλευρές.

Στην ομάδα MED9 που δημιουργήθηκε το 2013 συμμετέχουν: η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μάλτα, η Κροατία και η Σλοβενία.

“Ως χώρες του ευρωπαϊκού νότου έχουμε προνομιακούς δεσμούς με την Μέση Ανατολή γι’ αυτό και οι προσπάθειές μας πρέπει να είναι εντονότερες” υποστήριξε στη συνέντευξη Τύπου ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, μαζί με τον ομόλογο του της Μάλτας Ίαν Μποργκ.

Όπως τόνισαν η προσωρινή κατάπαυση πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ήταν το βασικό θέμα που κυριάρχησε στη σύνοδο των υπουργών ΥΠΕΞ της MED 9 και ειδικότερα ο Αλμπάρες αναφέρθηκε στη Διεθνή Διάσκεψη για Ειρήνη στην περιοχή που τώρα είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Η δημιουργία δύο κρατών Ισραήλ και Παλαιστίνης αναλύθηκε στη σύνοδο και όπως τόνισε ο Αλμπάρες “είναι η μόνη λύση που εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή”. 

Τα επιπλέον θέματα που απασχόλησαν τη σύνοδο ήταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οικολογική και ψηφιακή μετάβαση και η μεταναστευτική πολιτική. 

Για την διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη και πότε αυτή θα γίνει ο Ισπανός ΥΠΕΞ απάντησε : “Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και αφού προηγουμένως υπάρξει συνολική κατάπαυση πυρός στην περιοχή”. 

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος