Ισπανία: Η επίτιμη βασίλισσα Σοφία φέρεται ότι επωφελήθηκε από την offshore «Entaxi»

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Και το όνομα της επίτιμης βασίλισσας Σοφίας εμπλέκεται τελικά στη διαδρομή της μυστικής περιουσίας του πρώην Ισπανού βασιλιά Χουάν Κάρλος στο εξωτερικό, όπως επικαλείται η ισπανική εφημερίδα OkDiario.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα και αναδημοσιεύει το σύνολο του ισπανικού Τύπου, η επίτιμη βασίλισσα Σοφία φέρεται να έχει λάβει χρήματα από τον Χουάν Κάρλος μέσω μιας υπεράκτιας εταιρείας (offshore) στο Λιχτενστάιν. Η βασίλισσα Σοφία σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται η εφημερίδα, επωφελήθηκε από μία εταιρία με το ελληνικό όνομα Entaxi (Εντάξει) στην οποία το ίδρυμα Zagatka μετέφερε συστηματικά κεφάλαια. Το Zagatka ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2003 ως «ένα οικογενειακό ταμείο» με έδρα την Βαντούζ, πρωτεύουσα του Λιχτενστάιν και τα έγγραφα που δημοσιεύει η εφημερίδα δείχνουν τραπεζικές μεταφορές από το Zagatka προς το Endaxi, σε ελβετικά φράγκα. Πρόκειται για περιοδικές μεταφορές από το 2003, όταν ιδρύθηκε η Zagatka και αμέσως μετά το Endaxi, επισημαίνει η εφημερίδα.

Πίσω από το Endaxi υπάρχει μια ακόμα γνωστή προσωπικότητα που συνδέεται με τον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος: ο δικηγόρος Dante Canónica, ο οποίος επίσης ερευνάται από τις ελβετικές αρχές.

Η εφημερίδα OKDIARIO είχε πρόσβαση στα τραπεζικά έγγραφα του Fondation Zagatka και στις τράπεζες Credit Suisse και Lombard Odier. Τα αποσπάσματα από τους λογαριασμούς του ιδρύματος επιβεβαιώνουν ότι οι Arturo Fasana και Dante Canonica μετέφεραν αδιαφανή κεφάλαια στην επίτιμη βασίλισσα Σοφία και σε άλλους συγγενείς, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Πρόεδρος του ιδρύματος Zagatka είναι ο μακρινός ξάδελφός του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος, Άλβαρο ντε ‘Ορλεανς. Από το 2003 που ιδρύθηκε εμφανίζεται ο ίδιος ως πρώτος δικαιούχος. Δεύτερος δικαιούχος είναι ο γιός του de Orleans και τρίτος ο ίδιος ο πρώην βασιλιάς Χουάν Κάρλος. Σύμφωνα με το καταστατικό του, δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τον τότε βασιλιά Χουάν Κάρλος να αναγνωρίσει την συμβολή του στην δημοκρατία στην Ισπανία.

Πριν από ένα χρόνο, το ίδρυμα Zagatka τροποποίησε το καταστατικό του και όρισε τον Χουάν Κάρλος και τα τρία του παιδιά ως δικαιούχους του. Νόμιμος στόχος του ιδρύματος είναι «να εγγυηθεί οικονομική βοήθεια στην οικογένεια του ιδρυτή».

Για άλλη μια φορά στις τραπεζικές κινήσεις η Fondation Zagatka εμφανίζεται ως η μήτρα ολόκληρου του οικονομικού δικτύου. Παρόλο που ο Álvaro de Orleans αναφέρεται ως δικαιούχος, οι έρευνες του εισαγγελέα της Γενεύης, Yves Bertossa, υποδεικνύουν τον επίτιμο βασιλιά ως τον πραγματικό ιδιοκτήτη, όπως έχει αποδειχθεί με τη συνεχή χρήση των offshore του Vaduz.

Πηγή: OkDiario και ισπανικός Τύπος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος