Ισπανία: Εντείνεται η μεταναστευτική πίεση στο  El Hierro των Καναρίων Νήσων

Στο  λιμάνι του Ρέστινγκα του νησιού El Hierro εκσκαφείς «αποτελειώνουν» τα απομεινάρια μιας φορτηγίδας  που μαζί με άλλες δύο έφτασε στο νησί πριν λίγες μεταφέροντας  περίπου 300 νεαρούς Αφρικανούς, οι περισσότεροι Σενεγαλέζοι, αλλά και από τη Γκάμπια και το  Μάλι.

Προφανώς, οι αποβιβάσεις εκατοντάδων ανθρώπων,  περισσότεροι από 2.300 από πριν από μια εβδομάδα , δεν αλλάζουν τη ζωή στο δυτικότερο νησί των Καναρίων Νήσων, αλλά υπάρχει κάποια ανησυχία στους κατοίκους του Ελ Ιέρο.

Ο Ερυθρός Σταυρός έπρεπε να ενισχύσει την επιχείρηση στο El Hierro, όπως μας εξηγεί ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του Ισπανικού Ερυθρού Σταυρού, Íñigo Vila, στους πρόποδες της αποβάθρας: «δεδομένης της συχνότητας των αφίξεων αυτές τις μέρες, έχουμε φέρει εθελοντές από άλλα νησιά για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ομάδα του El Hierro και να ξεκουραστούν». Μόλις τελειώσει η παρέμβαση, «πρέπει να μαζέψεις, να αντικαταστήσεις και να τα αφήσεις όλα έτοιμα και προετοιμασμένα για το επόμενο καγιούκο».

«Το γεγονός ότι δεν υπάρχει γιατρός τις συγκεκριμένες ώρες που φτάνει ένα καγιούκο προκαλεί έναν συγκεκριμένο φόβο σε έναν πολύ ηλικιωμένο πληθυσμό και η αντίδραση είναι ότι είναι καλό να τους βοηθάμε, αλλά δεν πρέπει να μας εγκαταλείψουν», λέει ο Δαρβίνος Ρίβας ιερέας της ενορίας και εκπρόσωπος της Caritas στο El Hierro.

Η μεταναστευτική πίεση δοκιμάζει τις ήδη περιορισμένες υπηρεσίες ενός μικρού νησιού, με μόλις 11.000 κατοίκους, λιγότερο προετοιμασμένους από άλλους για να δεχτούν φορτηγίδες.

Τόσες πολλές διασώσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα προκαλούν μεγάλο υλικοτεχνικό αντίκτυπο σε ένα τόσο μικρό νησί.  Οι εθελοντές και οι επαγγελματίες που συμμετέχουν στις αφίξεις δεν έχουν ανακούφιση και η γραμμή μεταξύ αλληλεγγύης και κούρασης είναι πολύ λεπτή.

Πηγή: RTVE.es

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος