Ισπανία: Δεύτερη αποστολή οπλισμού τις επόμενες ημέρες προς την Ουκρανία

Η υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, επιβεβαίωσε την νέα αποστολή οπλισμού από την Ισπανία στην Ουκρανία τις προσεχείς ημέρες, όμως απέφυγε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες τόσο για το περιεχόμενο της αποστολής όσο και για την ημερομηνία αποστολής για “λόγους ασφαλείας” όπως ανέφερε. Επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία έχει ζητήσει επιπλέον όπλα «για να ασκήσει το δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα» και διαβεβαίωσε ότι οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν τη σύγκρουση με «ηρωική αντίσταση. Είμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι με τον λαό της Ουκρανίας», είπε.

Αναφέρθηκε επίσης στα τρία πλοία του Ισπανικού Ναυτικού που είναι ενσωματωμένα στις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Τα πολεμικά πλοία είναι τα Blas de Lezo, Meteoro και Sella που βρίσκονται αγκυροβολημένα στην Κρήτη και η ίδια θα επισκεφθεί τα πληρώματά τους στις 18 Μαρτίου.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, τέσσερα αεροσκάφη A-400M της Πολεμικής Αεροπορίας, φορτωμένα με υλικό για να το παραδώσουν στην ουκρανική αντίσταση, αναχώρησαν από την Ισπανία. Το φορτίο περιελάμβανε συνολικά 1.370 εκτοξευτές χειροβομβίδων αντιαρματικών, 700.000 φυσίγγια τυφεκίων και πολυβόλων και ελαφρά πολυβόλα, όλα ιδιοκτησία του ισπανικού Στρατού. Το δεύτερο φορτίο όμως δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί τι θα περιλαμβάνει.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στη σύγκρουση, η Ρόμπλες υπενθύμισε ότι, με τη «σκληρότητα» που χαρακτηρίζει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έχει βομβαρδίσει ακόμη και δημόσια νοσοκομεία, «όλα είναι πιθανά» και «κανένα σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί». «Πρέπει να ξέρει ότι τα εγκλήματα πολέμου του θα βρουν την απαραίτητη απάντηση. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να είμαστε ενωμένοι στη στήριξη των πολιτών της Ουκρανίας», διαβεβαίωσε.

Τηλεδιάσκεψη με Ζελένσκι ζητούν ομόφωνα τα κόμματα της ισπανικής Βουλής

Με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού κόμματος PSOE την οποία ομόφωνα έκαναν αποδεκτή όλα τα κόμματα του ισπανικού κοινοβουλίου, το προεδρείο της Βουλής θα ζητήσει τηλεδιάσκεψη με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, όπως ήδη έχει κάνει μέχρι σήμερα με πολλά κοινοβούλια της ΕΕ.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ισπανικού κοινοβουλίου ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που καταδικάζει την επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, στο οποίο αναφέρεται ότι το κοινοβούλιο «αποκηρύσσει με τη μεγαλύτερη σθεναρότητα» την εισβολή, «προτρέπει την άμεση παύση των εχθροπραξιών» και «δείχνει στην Ουκρανία και στον λαό της αμέριστη την αλληλεγγύη της».

Πηγή: ΕΡΤ, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος