Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του σχεδίου για την Υγεία, της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης

« Η Υγεία δεν πωλείται», ήταν το κεντρικό σύνθημα της πολυπληθούς διαδήλωσης το απόγευμα της Κυριακής στο κέντρο της Μαδρίτης.

Οι διαδηλωτές, που σύμφωνα με την αστυνομία αριθμούσαν σε 200.000 άτομα αλλά σύμφωνα με τους διοργανωτές ξεπέρασαν τις 670.000 είχαν ως βασικό στόχο να καταγγείλουν την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα της Υγείας, η πρόεδρος της Αυτονομίας της Μαδρίτης Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο.

Στην Ισπανία η αρμοδιότητα σε ζητήματα Υγείας, Παιδείας , δημοσίων έργων κλπ είναι στα χέρια των 17 τοπικών κυβερνήσεων μέσω του Προϋπολογισμού για τις Αυτονομίες.

Κρατώντας στα χέρια τους λευκά μαντήλια, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια υγεία στην Αυτόνομη Κοινότητα της Μαδρίτης και απορρίπτουν εξ ολοκλήρου το «εξωνοσοκομειακό σχέδιο έκτακτης ανάγκης», που επιχειρεί να επιβάλει η τοπική κυβέρνηση.

Ισπανία: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του σχεδίου για την Υγεία, της τοπικής κυβέρνησης της Μαδρίτης
Spanish filmmaker Pedro Almodovar EPA/J.J.Guillen

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό καταγγέλλουν ότι σύμφωνα με αυτό το σχέδιο έλαβαν τελευταία στιγμή μεταθέσεις σε κέντρα υγείας όπου υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις, οι γιατροί θα πρέπει να εξετάζουν ασθενείς με τηλεδιάσκεψη -απόφαση με την οποία δεν συμφωνεί κανένας γιατρός. Επιπλέον τα συνδικάτα χαρακτηρίζουν ως “χαοτική” την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη δημόσια υγεία της Αυτονομίας με απεργίες απ αόριστον από επαγγελματίες υγείας και σωρεία παραιτήσεων στην ηγεσία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας.

Στο μανιφέστο που διάβασαν στο τέλος της διαδήλωσης οι διοργανωτές που επέμειναν ο χαρακτήρας της διαδήλωσης να μην έχει πολιτικό χρώμα, επεσήμαναν ότι καθημερινά «ενισχύεται το μοντέλο συνεργασίας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα» που σημαίνει ότι «από κάθε δύο ευρώ που προϋπολογίζονται για τη δημόσια υγεία στη Μαδρίτη, ένα καταλήγει σε ιδιωτικές τσέπες».

Τέλος τόνισαν ότι η Κοινότητα της Μαδρίτης, όντας η περιοχή με το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα, «είναι αυτή που επενδύει τα λιγότερα χρήματα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, αυτή που ξοδεύει τα λιγότερα χρήματα ανά κάτοικο και αυτή που έχει τα λιγότερα κέντρα υγείας ανά 100.000 κατοίκους».  Επιβεβαίωσαν και κατήγγειλαν ότι το τοπικό υπουργείο Υγείας της Μαδρίτης απαιτεί καταχρηστικά «100% προσωπικό ασφαλείας στα επείγοντα».

Ανταπόκριση -Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος