Ισπανία: Αποφυλακίζονται την Τετάρτη οι 9 Καταλανοί πολιτικοί που τους απονέμεται χάρη

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

To καθιερωμένο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης 22 Ιουνίου 2021 είναι σχεδόν μονοθεματικό: Η πολυαναμενόμενη απονομή χάριτος σε 9 από τους 12 καταδικασθέντες Καταλανούς πολιτικούς και ακτιβιστές, οι οποίοι καταδικάστηκαν τελεσίδικα από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας τον Οκτώβριο του 2019, θα γίνει πραγματικότητα.

Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση Σάντσεθ επιθυμεί να δώσει τέλος στην συνεχιζόμενη κρίση στις σχέσεις Μαδρίτης και Βαρκελώνης, οι οποίες την τελευταία δεκαετία είχαν διακοπεί παντελώς.

Οι 9 φυλακισμένοι οργάνωσαν και πραγματοποίησαν το παράνομο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου του 2017 με το ερώτημα της αυτοδιάθεσης της Καταλονίας και οδηγήθηκαν στην φυλακή με πολλαπλές κατηγορίες αλλά κυρίως με αυτήν την κατηγορία της « στάσης». Οι καταδίκες τους ήταν από 9-13 χρόνια φυλάκισης και ως τώρα έχουν εκτίσει περίπου 3,5 χρόνια ποινής.

Ο Πέδρο Σάντσεθ σε συνεχείς ανακοινώσεις του το τελευταίο διάστημα επέμενε ότι « το Σύνταγμα,  εκτός από την τιμωρία και την εκδίκηση, προβλέπει και την συγγνώμη» και έκανε λόγο για την αδιάλλακτη στάση των κυβερνήσεων Ραχόι στο καταλανικό ζήτημα που οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο.

Με την απόφαση της κυβέρνησης συμφωνούν όλα τα κόμματα της Βουλής εκτός από το Λαϊκό Κόμμα, το ακροδεξιό κόμμα Βοξ και τους φιλελεύθερους Θιουδαδάνος.

Το απόγευμα της Τρίτης θα παρουσιάσουν πρόταση μομφής προκειμένου να μην ισχύσει ο νόμος που επιτρέπει την απονομή χάριτος, κάτι που όμως αναμένεται να καταψηφιστεί από το κοινοβούλιο όπως έγινε μέχρι  σήμερα με αντίστοιχες κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φυλακισμένοι πολιτικοί δεν ζήτησαν οι ίδιοι την απονομή χάριτος καθώς θεωρούν ότι η δίωξή τους είχε πολιτικά κριτήρια ενώ ορισμένοι εξ αυτών δεν έχουν δείξει μεταμέλεια για την πράξη τους. Όμως παρόλα αυτά θεωρείται ως ένα πρώτο βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Με την απόφαση αυτή είναι σύμφωνος και ο επιχειρηματικός κόσμος της Καταλονίας όπως και η Καταλανική εκκλησία καθώς επιμένουν στην σταθερότητα στην περιοχή.

Η απόφαση αυτή όμως της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει τους υπόλοιπους 3 φυγόδικους πολιτικούς -μεταξύ αυτών και του πρώην προέδρου της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουιτζντεμόντ– οι οποίοι διέφυγαν στο εξωτερικό προκειμένου να αποφύγουν την δίκη τους και την σίγουρη καταδίκη τους.

Από το Βέλγιο ο Πουιτζντεμόντ δήλωσε ότι “η απονομή χάριτος δεν χρησιμεύει στην εξομάλυνση της πολιτικής κρίσης εκτός ίσως από την ανακούφιση των φυλακισμένων και των οικογενειών τους.” Κατέληξε επιμένοντας ότι “το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με την επιστροφή των “εξορίστων”, την γενική αμνηστία και ένα νέο δημοψήφισμα”.

Το παράνομο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου του 2017 που είχε διενεργηθεί με απόφαση της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης παρά τις αντιδράσεις της κεντρικής κυβέρνησης Ραχόι, χαρακτηρίστηκε αντισυνταγματικό και οι πρωταγωνιστές του καταδικάστηκαν εκτός από την κατηγορία της “στάσης” και για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος για την διενέργειά του. Ως αυτή την ώρα εκκρεμούν επιπλέον δίκες για τουλάχιστον ακόμα 40 εμπλεκόμενους κυρίως δημόσιους υπαλλήλους που εργάστηκαν για το δημοψήφισμα χωρίς να κατέχουν πολιτικό αξίωμα αλλά αφορά και σε επιπλέον πολιτικά πρόσωπα που την τελευταία δεκαετία εργάστηκαν και επηρέασαν την διαδικασία της αυτοδιάθεσης της Καταλονίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος