Ισπανία: Αναβολή  στην ατζέντα της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ ζητά η κυβέρνηση – Θερινές διακοπές και εκλογές, τι προβλέπεται

ανταπόκριση από τη Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Οι πρόωρες εκλογές στις 23 Ιουλίου αλλάζουν και την ατζέντα της ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που ξεκινά την 1η Ιουλίου. Η κυβέρνηση αιτήθηκε σήμερα από την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα την αναβολή της ομιλίας του Πέδρο Σάντσεθ στο ευρωκοινοβούλιο που ήταν προγραμματισμένη για τις 13 Ιουλίου, όπου θα αναλύονταν οι προτεραιοτητες της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ.

Αντίστοιχο αίτημα είχε υποβληθεί νωρίτερα και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος ζήτησε από την Μετσόλα να καθυστερήσει την ομιλία, ώστε ένας πιθανός «προσφάτως εκλεγμένος πρωθυπουργός» να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της προεδρίας «εκτός των εσωτερικών πολιτικών μαχών». Πηγές της Moncloa τονίζουν, ωστόσο, ότι η απόφαση για αναβολή της ομιλίας είχε ήδη ζητηθεί από την κυβέρνηση στις 30 Ιουνίου, ένα 24ωρο μετά την απόφαση Σάντσεθ για πρόωρες εκλογές.

Εκτός όμως από τις αλλαγές αυτές στην ευρωπαϊκή ατζέντα, αλλαγές πολλές αναμένονται και για τους Ισπανούς καθώς οι εκλογές αυτές συμπίπτουν με τις θερινές τους διακοπές. Σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητήριο Τουρισμού (ObservaTUR) το 29% των Ισπανών (περίπου 15 εκατομμύρια άτομα), επιλέγει διακοπές τον Ιούλιο και ως εκ τούτου αναμένεται τεράστια εκτόξευση στα αιτήματα για επιστολική ψήφο, κάτι πρωτοφανές στην εκλογική διαδικασία στην Ισπανία. Στις γενικές εκλογές του Απριλίου του 2019 ψήφισαν με επιστολική ψήφο 1.222.937 Ισπανοί. Επιπλέον τονίζεται ότι ενδεχομένως να προκύψουν προβλήματα στη λειτουργία των ταχυδρομείων ( Correos) καθώς θα απαιτηθούν χιλιάδες υπάλληλοι.

Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, θα πρέπει μέχρι τις 13 Ιουλίου να έχουν κάνει αίτημα στο Correos για την επιλογή τους αυτή. Τι θα συμβεί όμως αν κάποιος πολίτης εκλεγεί ως μέλος εφορευτικής επιτροπής στα χιλιάδες εκλογικά τμήματα για τις 23 Ιουλίου; Ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι μπορεί να επιλεγεί κάθε πολίτης ηλικίας έως 70 ετών που γνωρίζει ανάγνωση και γραφή, εκτός από αυτούς που παρουσιάζονται ως υποψήφιοι στις εκλογικές λίστες. Επιπλέον είναι υποχρεωτική η παρουσία τους και συνιστά αδίκημα με ποινή φυλάκισης αν ο πολίτης αρνηθεί να παραστεί στην εφορευτική επιτροπή.

Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι αν το τακτικό ή αναπληρωματικό μέλος μιας επιτροπής δεν εμφανιστεί, τότε επιλέγεται ο πρώτος εκ των ψηφοφόρων που θα μπει σε κάθε εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει. Η τελευταία υπόθεση , κάνει το γύρο των κοινωνικών δικτύων , στα οποία προτρέπεται να προσέρχονται για ψήφο όσο πιο…αργά γίνεται για να μην πέσουν στην παγίδα!

Όσο για τις δικαιολογημένες απουσίες (π.χ. λόγω ασθένειας) πουθενά δεν αναφέρεται αν η αγορά ταξιδιωτικού πακέτου θα μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για κάποιον για να αρνηθεί να είναι μέλος εφορευτικής επιτροπής σε εκλογικό τμήμα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος