Ισλανδία: Στο «πορτοκαλί» το επίπεδο συναγερμού για το πιο ενεργό ηφαίστειο της χώρας

Η Ισλανδία αύξησε το επίπεδο συναγερμού για το ηφαίστειο Grimsvötn, το πιο ενεργό της χώρας μετά από τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στη γύρω περιοχή το πρωί της Δευτέρας, συμπεριλαμβανομένου ενός σεισμού 3,6 Ρίχτερ, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Το ηφαίστειο βρίσκεται κάτω από έναν τεράστιο παγετώνα, σε μια ακατοίκητη, δυσπρόσιτη περιοχή στο κέντρο της χώρας,  και παρακολουθείται ήδη μετά από την πλημμύρα που προκλήθηκε από τη ρήξη μιας παγετώδους λίμνης, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει έκρηξη.

Κατά την τελευταία του έκρηξη, το 2011, το σύννεφο τέφρας που δημιουργήθηκε προκάλεσε διακοπές στην εναέρια κυκλοφορία, οδηγώντας την ακύρωση περίπου 900 πτήσεων, ωστόσο δεν ήταν τόσο σοβαρή η κατάσταση όσο με το  ηφαίστειο Eyjafjallajökull η έκρηξη του οποίου το 2010  έφερε την ακύρωση 100,000 πτήσεων και τον προσωρινό «εγκλωβισμό» σε διάφορα αεροδρόμια περίπου δέκα εκατομμυρίων επιβατών.

Ισλανδία: Στο «πορτοκαλί» το επίπεδο συναγερμού για το πιο ενεργό ηφαίστειο της χώρας
Grimsvotn 2011(AP Αρχείο /Halldora Kristen Unnarsdottir)

Το επίπεδο συναγερμού αυξήθηκε σε «πορτοκαλί» από «κίτρινο» λόγω «υψηλής σεισμικής δραστηριότητας», ανέφερε στην ιστοσελίδα του στο Ισλανδικό Μετεωρολογικό Γραφείο (IMO).

Εάν περάσει στο «κόκκινο» αυτό θα σημαίνει κίνδυνο επικείμενης έκρηξης και έκλυση τέφρας που θα μπορούσε να επηρεάσει τις αεροπορικές μετακινήσεις.

Το Grimsvötn εκρήγνυται κάθε πέντε με δέκα χρόνια.

Επιμέλεια Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος