Ισλανδία: Ο συντηρητικός Μπιάρνι Μπενέντικτσον νέος πρωθυπουργός της χώρας

Σύνοψη
  • Η μέχρι σήμερα πρωθυπουργός θα θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας.
  • Υψηλός πληθωρισμός και διαχείριση ζημιών από τις πρόσφατες ηφαιστειακές εκρήξεις, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Ο ηγέτης του δεξιού Κόμματος Ανεξαρτησίας, Μπιάρνι Μπενέντικτσον, δήλωσε χθες Τρίτη ότι θα αντικαταστήσει στην πρωθυπουργία την Κατρίν Γιακομπσντοτίρ, η οποία παραιτείται από την ηγεσία της εκτελεστικής εξουσίας για να υποβάλλει την υποψηφιότητά της για την προεδρία της χώρας.

Ο Μπενέντικτσον, που επιπλέον έως σήμερα υπηρετούσε ως υπουργός Εξωτερικών της Ισλανδίας σε έναν ευρύ τρικομματικό συνασπισμό, αναλαμβάνει το τιμόνι της χώρας σε μια περίοδο αβεβαιότητας μετά τις πρόσφατες ηφαιστειακές εκρήξεις που προκάλεσαν την εκκένωση πολλών οικισμών και χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρεθεί επ’ αόριστον μακριά από τα σπίτια τους, εντείνοντας τις πιέσεις σε μια οικονομία που ήδη ταλανίζεται από τον υψηλό πληθωρισμό.

«Τα κόμματα είχαν πολύ παραγωγικές συζητήσεις τις προηγούμενες ημέρες και η κυβέρνηση θέλει να υποστηρίξει την πολιτική σταθερότητα», αναφέρει ανακοίνωση του Κόμματος Ανεξαρτησίας, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για μείωση του πληθωρισμού μεταξύ άλλων.

Η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία από το 2017, παρέχοντας σχετική σταθερότητα σε μια χώρα που από το 2007 έως το 2017 πήγε πέντε φορές σε εκλογές, σε μια περίοδο που χαρακτηρίστηκε από πολιτικά σκάνδαλα και δυσπιστία προς τους πολιτικούς μετά την οικονομική κρίση του 2008.

Ο Μπενέντικτσον είχε επίσης υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών στις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης Γιακομπσντοτίρ, όταν ξεκίνησε τις προσπάθειες για να περιορίσει την κρατική παρουσία στον τραπεζικό τομέα, μια δεκαετία μετά την κατάρρευση του κλάδου κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008.

Ισλανδία: Ο συντηρητικός Μπιάρνι Μπενέντικτσον νέος πρωθυπουργός της χώρας
Φώτο Αρχείου – Η μέχρι σήμερα πρωθυπουργός της Ισλανδίας Katrin Jakobsdottir (AP Photo/Markus Schreiber, file)

Υπουργός Οικονομικών θα αναλάβει ο ηγέτης του κεντροδεξιού Προοδευτικού Κόμματος, Σινγκουρντούρ Ίνγκι Γιόχανσον, ο οποίος στο παρελθόν είχε διατελέσει και πρωθυπουργός, όπως μετέδωσε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RUV.

Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ο κυβερνητικός συνασπισμός των τριών κομμάτων που εκτός από τα δεξιόστροφα Κόμμα Ανεξαρτησίας και Προοδευτικό Κόμμα περιλαμβάνει και το Ριζοσπαστικό Αριστερό Κόμμα της Γιακομπσντοτίρ, απολαμβάνει της εμπιστοσύνης μόλις του 34% του εκλογικού σώματος, έναντι του ποσοστού 54,4% που είχε συγκεντρώσει στις εκλογές του 2021.

Αν δεν δρομολογηθούν εξελίξεις για πρόωρες εκλογές, η επόμενη προσφυγή στις κάλπες αναμένεται το 2025.

Πηγή: Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος