Ισλαμικός εξτρεμισμός το πιθανό κίνητρο για την δολοφονία του βουλευτή των Τόρις Ντέιβιντ Έιμες

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανέλαβε την έρευνα για την δολοφονία του Βρετανού βουλευτή Σερ Ντέιβιντ Έιμες.

Η αστυνομία πιστεύει ότι η δολοφονία έγινε με κίνητρα ισλαμικού εξτρεμισμού.

Ωστόσο, δεν αναζητούν άλλους συνεργάτες του 25χρονου κρατούμενου, καθώς πιστεύουν  ότι ο φερόμενος ως δράστης έδρασε μόνος.

Πρόκειται για Βρετανό με Σομαλική καταγωγή.

Ο Σερ Έιμες δολοφονήθηκε στην πόλη Leigh-on-Sea, όπου συναντούσε ψηφοφόρους της περιφέρειας του, περίπου 60 χιλιόμετρα ανατολικά του Λονδίνου.

Ο φερόμενος ως δράστης βρισκόταν ήδη μέσα στην εκκλησία Belfairs Μεθοδιστών όπου διεξάγονταν οι συναντήσεις και περίμενε φαινομενικά τη σειρά του όταν σηκώθηκε και μαχαίρωσε τον Σερ Έιμες πολλές φορές.

Ο βουλευτής Ντέιβιντ Έιμες εκλεγόταν στην Βουλή των Κοινοτήτων επί 38 χρόνια. Ήταν ένας από τους παλαιότερους βουλευτές στο Σώμα. 

Ήταν πολύ εργατικός και έδινε ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση θεμάτων της περιφέρειας του με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και κατά της βίας των ζώων. 

“Πάνω απ’ όλα ήταν από τους πιο ευγενείς, πιο καλούς ανθρώπους στην πολιτική και στεκόταν πάντα υπέρμαχος για τα δικαιώματα των ευάλωτων ανθρώπων”, είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

 Το πρωί του Σαββάτου ο Βρετανός πρωθυπουργός μαζί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ σε μία πράξη ενότητας απέναντι στην επίθεση εναντίον της δημοκρατίας, απόθεσαν στεφάνι στην εκκλησία όπου ο συνάδελφος τους βουλευτής Σερ Έιμες έχασε την ζωή του με βίαιο τρόπο.

Ο πολιτικός κόσμος, είναι συντετριμμένος από την απώλεια του συναδέλφου τους και μιλούν για έναν πολιτικό που αποτελούσε έμπνευση για την εργατικότητα του.

Η δολοφονία του Σερ Έιμες έρχεται μόλις 5 χρόνια μετά από την δολοφονία της βουλευτίνας των Εργατικών Τζο Κοξ από άντρα με εξτρεμιστικές ακροδεξιές καταβολές λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα του Brexit.

Το θέμα της ασφάλειας των βουλευτών επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη καθώς φαίνεται ότι υπάρχει ένα κενό κατά την διάρκεια των συναντήσεων με τους ψηφοφόρους των περιφερειών τους.

Η υπουργός Εσωτερικών διέταξε ειδική έρευνα για την ασφάλεια των βουλευτών και ο βουλευτής Τομπάιας Έλγουντ καλεί για παύση των συναντήσεων πρόσωπο με πρόσωπο στις κατά τόπους περιφέρειες των βουλευτών έως ότου ολοκληρωθεί η έρευνα.

Η προοπτική παύσης των συναντήσεων με τους πολίτες ωστόσο δεν υποστηρίζεται από τους περισσότερους βουλευτές καθώς αποτελεί την βασική αιτία της δημοκρατικής πολιτικής τους δράσης.

Μετά από τις εξελίξεις, η Πρίτι Πατέλ ανακοίνωσε την φρούρηση των βουλευτών στις περιφέρειες τους όταν ασκούν τα καθήκοντα τους, στις συναντήσεις τους με τους πολίτες.

Ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος