Ισημερινός: Πρόωρες εκλογές εντός τριών μηνών- Το Συνταγματικό Δικαστήριο επιβεβαίωσε τη διάλυση του κοινοβουλίου

Ομόφωνα το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας απέρριψε τις προσφυγές κατά της απόφασης του προέδρου Γκ. Λάσο να διαλύσει το κοινοβούλιο, εν μέσω της δίκης του στο σώμα που μπορούσε να οδηγήσει στην παύση του από το αξίωμα.

Ο κορυφαίος δικαστικός θεσμός της χώρας,  δηλώνοντας αναρμοδιότητα, με έξι αποφάσεις του  απέρριψε τις προσφυγές που χαρακτήριζαν την προεδρική απόφαση αντισυνταγματική. Στο σκεπτικό του τονίζεται ότι δεν μπορεί  να εκφραστεί ή να επαληθεύσει τα ελατήρια και τα αίτια «της σοβαρής πολιτικής κρίσης και της αναταραχής» στον Ισημερινό που επικαλέστηκε ο πρόεδρος Λάσο, κάτι που δεν είναι σε θέση να κάνει επίσης «καμία άλλη δικαστική αρχή», σύμφωνα με ανακοίνωσή του.

Η διάλυση του κοινοβουλίου είναι πλέον εκτελεστέα, εξέλιξη που συνεπάγεται ότι θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στον Ισημερινό εντός τριών μηνών.

Χτες Τετάρτη, ο πρόεδρος Λάσο, αντιμέτωπος με δίκη για διαφθορά, χρησιμοποίησε διάταξη του Συντάγματος γνωστή με τον όρο «αμοιβαίος θάνατος», που επιτρέπει στον αρχηγό του κράτους να προκηρύσσει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, καθώς κινδύνευε να παυθεί από το κοινοβούλιο, όπου άρχισε νωρίτερα την ίδια ημέρα η δίκη του για υπόθεση διαφθοράς.

Ο πρόεδρος κατηγορείται από τους αντιπάλους του πως έκανε τα στραβά μάτια σε κατάχρηση. Η υπόθεση σχετίζεται με σύμβαση επιχείρησης του δημοσίου για τη μεταφορά αργού πετρελαίου.  Ο ίδιος δηλώνει αθώος.

Η επικεφαλής του εκλογοδικείου (της εθνικής εφορευτικής επιτροπής) του Ισημερινού, η Ντιάνα Αταμαΐντ, δήλωσε εξάλλου χθες στο τηλεοπτικό δίκτυο Teleamazonas πως οι εκλογές θα μπορούσαν να προγραμματιστούν για την 20ή Αυγούστου, χρονοδιάγραμμα που είναι ακόμη προκαταρκτικό καθώς θα πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια του σώματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος