Ισημερινός: Όμηροι παραμένουν 17 εργαζόμενοι της υπηρεσίας φυλακών

Δεκαεπτά υπάλληλοι της υπηρεσίας φυλακών (SNAI) παρέμεναν χθες Τετάρτη σε κατάσταση ομηρίας σε σωφρονιστικό κατάστημα του Ισημερινού, μετά τις πολύνεκρες συγκρούσεις ανάμεσα σε κρατούμενους, μέλη αντίπαλων συμμοριών, σε άλλο κέντρο κράτησης, στη Γουαγιακίλ (δυτικά), ανακοίνωσαν οι αρχές, την ώρα που βασιλεύει σύγχυση για τον απολογισμό των θυμάτων.

Προχθές Τρίτη, η εισαγγελία ανέφερε πως σκοτώθηκαν 31 κρατούμενοι στη φυλακή Γουάγιας 1. Όμως χθες Τετάρτη, η αστυνομία ανακοίνωσε τον εντοπισμό 11 πτωμάτων και 29 «ανθρωπίνων μελών».

«Προς το παρόν, διεξάγουμε ακόμη έρευνα» στη φυλακή, είπε στον Τύπο ο στρατηγός Σέσαρ Σαπάτα Κορέα, γενικός διευθυντής δημόσιας ασφάλειας του Ισημερινού. «Ως τώρα, έχουμε 11 πτώματα και 29 ανθρώπινα μέλη», πρόσθεσε.

Οι δεκαεπτά υπάλληλοι της SNAI, φύλακες και μέλη του διοικητικού προσωπικού, κρατούνταν όμηροι σε άλλη φυλακή, στην επαρχία Εσμεράλδας (βορειοδυτικά), όπου ξέσπασε ανταρσία προχθές Τρίτη, σε αντίδραση για την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης στο σύνολο των 36 φυλακών της χώρας νωρίτερα την ίδια ημέρα.

«Αυτή τη στιγμή» δεκαεπτά υπάλληλοι της υπηρεσίας φυλακών «καταγράφεται» πως είναι όμηροι σε φυλακή της Εσμεράλδας, της πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας, ανέφερε η SNAI μέσω WhatsApp.

Η ανταρσία ακολούθησε τα βίαια επεισόδια στη Γουαγιακίλ, οικονομική πρωτεύουσα και μεγάλο λιμάνι του Ισημερινού, που συγκαταλέγεται στις πόλεις που πλήττονται περισσότερο από τη βία των συμμοριών, καθώς έχει μετατραπεί σε κόμβο διακίνησης ναρκωτικών.

Στην Εσμεράλδας αναφέρθηκαν επίσης προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για τοποθέτηση βομβών σε πρατήρια καυσίμων, ενώ εκρηκτικός μηχανισμός εξουδετερώθηκε σε γραφείο της εισαγγελίας.

Εν μέσω της νέας τραγωδίας στη Γουαγιακίλ, κρατούμενοι σε άλλες φυλακές πήραν ομήρους πάνω από 100 μέλη της SNAI σε πέντε φυλακές, πάντως η ομηρία των περισσότερων τερματίστηκε την Τρίτη. Κρατούμενοι έκαναν εξάλλου απεργία πείνας από την Κυριακή, που επίσης τερματίστηκε την ίδια ημέρα.

Από τον Φεβρουάριο του 2021, οι φυλακές του Ισημερινού έχουν μετατραπεί σε θέατρο επαναλαμβανόμενων σφαγών, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει προ πολλού τους τετρακόσιους· δεκάδες από αυτούς βρήκαν φρικτό θάνατο, κάηκαν ζωντανοί ή αιμορράγησαν μέχρι θανάτου μετά τους ακρωτηριασμούς τους.

Τα σωφρονιστικά καταστήματα του Ισημερινού θεωρείται πως έχουν μετατραπεί σε κέντρα επιχειρήσεων συμμοριών, οι οποίες συγκρούονται για τον έλεγχο της αγοράς ναρκωτικών και εδαφών. Με βάση πρόσφατη απογραφή, στις φυλακές του Ισημερινού κρατούνται 31.321 άνθρωποι, ανάμεσά τους 3.245 αλλοδαποί, ενώ η ονομαστική χωρητικότητά τους είναι 30.000 θέσεις.

Το νέο επεισόδιο της κρίσης στις φυλακές του Ισημερινού εκτυλίσσεται με φόντο την προεκλογική εκστρατεία ενόψει των πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 20ής Αυγούστου.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος