Ισημερινός: Απειλές για διάλυση του Κογκρέσου από τον πρόεδρο της χώρας σε περιπτωση παραπομπής του σε δίκη

Ο συντηρητικός πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο δήλωσε πως θα διαλύσει το κοινοβούλιο και θα προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές εάν δεν εξασφαλίσει επαρκή υποστήριξη στο σώμα ενόψει της ενδεχόμενης δίκης και παύσης του από το σώμα, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Ο κ. Λάσο έκανε το σχόλιο αυτό στην εφημερίδα την επομένη της προτροπής συνηγόρων του προς τα μέλη του Κογκρέσο να κηρύξουν τη διαδικασία μη αποδεκτή, διαψεύδοντας τις κατηγορίες σε βάρος του για κατάχρηση.

«Σωστά. Αυτό δηλώνω», είπε ο κ. Λάσο στη Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, απαντώντας στην ερώτηση εάν θα επικαλεστεί συνταγματική διάταξη γνωστή με την ονομασία «αμοιβαίος θάνατος», ώστε να διεξαχθούν τόσο προεδρικές όσο και βουλευτικές εκλογές.

Το Σύνταγμα επιτρέπει στον πρόεδρο του Ισημερινού να προκηρύξει εκλογές αντί να αντιμετωπίσει δίκη.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης πιέζουν να αρχίσει ακροαματική διαδικασία σε βάρος του από τον περασμένο μήνα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο, η έγκριση του οποίου ήταν απαραίτητη για να προχωρήσει το εγχείρημα, έδωσε το πράσινο φως την 29η Μαρτίου. Ο συντηρητικός πρόεδρος, πρώην τραπεζίτης, διατρέχει κίνδυνο να απομακρυνθεί από την εξουσία.

Η αντιπολίτευση θα χρειαστεί ενισχυμένη πλειοψηφία –92 από τις συνολικά 137 ψήφους του σώματος– για να κριθεί ένοχος ο κ. Λάσο, αν η διαδικασία φθάσει στο τελικό της στάδιο.

Οι κατηγορίες για κατάχρηση δημοσίου χρήματος αφορούν σύμβαση ανάμεσα στη δημόσια επιχείρηση FLOPEC και την ιδιωτική εταιρεία Amazonas Tanker Pool Company LLC.

Τον περασμένο μήνα, η πολιτικός της αντιπολίτευσης Βιβιάνα Βελός, η οποία κίνησε τη διαδικασία σε βάρος του αρχηγού του κράτους, δήλωσε πως υπάρχουν συντριπτικά τεκμήρια σε βάρος του που θα παρουσιαστούν στη δίκη του, ανάμεσά τους για παρατυπίες στη σύμβαση για τη μεταφορά αργού με πλοία.

Η αρμόδια επιτροπή ελέγχου του Κογκρέσου αναμένεται να ξεκινήσει ακροάσεις ενόψει της δίκης του προέδρου εντός της εβδομάδας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος