Ισημερινή Γουινέα: Κατάργηση της θανατικής ποινής- Νέος ποινικός κώδικας

Array

Η Ισημερινή Γουινέα προχώρησε στην κατάργηση της θανατικής ποινής, μετέδωσε χθες Δευτέρα η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη νόμο που υπέγραψε ο Τεοντόρο Ομπιάνγκ Νγκέμα Μπασόγκο, ο πρόεδρος του μικρού πετρελαιοπαραγωγικού κράτους της κεντρικής Αφρικής, το οποίο συγκαταλέγεται στα πιο κλειστά και πιο αυταρχικά στον κόσμο.

Αφού υιοθετήθηκε προηγουμένως από το κοινοβούλιο, ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ «εντός 90 ημερών από την δημοσίευσή του στην επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης», διευκρινίζεται στο κείμενο. Εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε «ιστορική για τη χώρα μας» από παρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης σε επιγραμματική παρουσίαση της είδησης στο τέλος του δελτίου ειδήσεων.

Ο κ. Ομπιάνγκ, 80 ετών, είναι ο κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ της πιο μακράς παραμονής στην εξουσία —πάνω από 43 χρόνια—, εξαιρουμένων μόνο μοναρχιών.

Η τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη στην άλλοτε ισπανική αποικία επισήμως είχε γίνει το 2014, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Όμως το καθεστώς του Τεοντόρο Ομπιάνγκ, που κατέλαβε την εξουσία με το πραξικόπημα του 1979, κατηγορείται συχνά από διεθνείς ΜΚΟ για εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, αυθαίρετες φυλακίσεις και βασανιστήρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος