Ισχυρός σεισμός 7,3 Ρίχτερ στην Ιαπωνία – Προειδοποίηση για τσουνάμι ― Χιλιάδες σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στη βορειοανατολική Ιαπωνία, σύμφωνα με αρχική εκτίμηση που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK. Ο σεισμός έπληξε τις επαρχίες Φουκουσίμα και Μιγιάκι, ενώ εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι, με κύματα ενός μέτρου. 

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στα ανοιχτά των ακτών της Φουκουσίμα, σε μεγάλο εστιακό βάθος 60 χλμ.

Η κυβέρνηση εργάζεται για να εκτιμήσει την έκταση τυχόν ζημιών μετά τον σεισμό, που συγκλόνισε μεγάλες περιοχές της Ιαπωνίας. «Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασώσουμε πληγέντες (από τον σεισμό) και να επικοινωνήσουμε κατάλληλα τις πληροφορίες» είπε ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

Η Tokyo Electric Power Company δήλωσε ότι περίπου 2 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, συμπεριλαμβανομένων 700.000 στην πρωτεύουσα, και ότι ελέγχει την κατάσταση των αντιδραστήρων στη Φουκουσίμα και σε άλλους σταθμούς, μετέδωσε το NHK. Δεν έχουν αναφερθεί ακόμη ζημιές σε αυτά ή σε διυλιστήρια πετρελαίου στην ακτή, δήλωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Χιλιάδες σπίτια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα

Περίπου 156.000 σπίτια έμειναν επίσης χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στα βορειοανατολικά της χώρας, σύμφωνα με την εταιρεία Tohoku Power Electric. Η σιδηροδρομική εταιρεία JR East, η οποία εξυπηρετεί τη βορειοανατολική Ιαπωνία, ανακοίνωσε σημαντικές διακοπές στο δίκτυό της.

Η Tepco ανέφερε στο Twitter ότι διενεργεί ελέγχους στις εγκαταστάσεις της, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από ένα γιγαντιαίο τσουνάμι που προκλήθηκε από σεισμό 9 Ρίχτερ στις 11 Μαρτίου 2011.

Η ιαπωνική ρυθμιστική αρχή για τα πυρηνικά είπε ότι δεν εντόπισε κάποιο πρόβλημα στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Οναγκάου, στο τμήμα Μιγιάγκι που γειτνιάζει με αυτό της Φουκουσίμα.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος