Ιράν-Σουδάν: Συμφωνία αποκατάστασης διπλωματικών σχέσεων και επαναλειτουργία των πρεσβειών τους

Το Ιράν και το Σουδάν συμφώνησαν στην αναθέρμανση των διμερών τους σχέσεων, που είχαν παγώσει από το 2015, να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους και να ανοίξουν ξανά τις πρεσβείες τους η μια χώρα στην πρωτεύουσα της άλλης.
Την κοινή ανακοίνωση έκανε το υπουργείο Εξωτερικών στην Τεχεράνη σύμφωνα με την οποία οι δύο χώρες συμφώνησαν να επεκτείνουν τους φιλικούς δεσμούς τους βάσει του αμοιβαίου σεβασμού στην εθνική κυριαρχία τους, στην ισότητα, στα αμοιβαία συμφέροντα και στην ειρηνική συνύπαρξη.
Τα δύο μέρη πέρα από την σύσφιξη των σχέσεων τους σε διάφορα πεδία θέτουν ως υπέρτερο στόχο τη σταθερότητα στην περιοχή.
Οι διμερείς σχέσεις είχαν παγώσει το 2015, όταν το Σουδάν, όπου ακόμη τότε κυβερνούσε ο δικτάτορας Όμαρ Ελ Μπασίρ, είχε εκφράσει την υποστήριξή του στη Σαουδική Αραβία στον πόλεμο στην Υεμένη. Τότε το Σουδάν ενεπλάκη συμμετέχοντας στη στρατιωτική συμμαχία η οποία επενέβη τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν.
Τον Μάρτιο εφέτος, Ιράν και Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους, με μεσολάβηση της Κίνας. Το Ριάντ είχε διακόψει τις διμερείς σχέσεις το 2016, όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν στην πρεσβεία του σουνιτικού βασιλείου στην Τεχεράνη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος