Ιράν: Να τεθεί σε ισχύ φέτος η συμφωνία για τα πυρηνικά του

H πυρηνική συμφωνία που υπέγραψε η Τεχεράνη με την ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία), αναμένει να τεθεί σε ισχύ έως τα τέλη του χρόνου, δήλωσε τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας Αμπάς Αραγτσί.

Η συμφωνία προβλέπει την άρση των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Τεχεράνης ότι δεν θα αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο και θα περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα για ειρηνικούς σκοπούς.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, πριν από το τέλος αυτού του χρόνου, η συμφωνία θα εφαρμοστεί, δήλωσε ο Αραγτσί, έπειτα από την συνάντηση του στη Βιέννη με αξιωματούχους των χωρών της Ομάδας 5+1.

Ιράν: Να τεθεί σε ισχύ φέτος η συμφωνία για τα πυρηνικά του
USA IRAN NUCLEAR DEAL

Την Κυριακή, η ΕΕ υιοθέτησε το νομοθετικό πλαίσιο για την άρση του συνόλου των κυρώσεων κατά του Ιράν, κατ΄ εφαρμογή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε την Κυριακή επίσημα από την κυβέρνησή του να προετοιμάσει την αναστολή των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.

Τα νομικά βήματα ΗΠΑ και ΕΕ για την άρση των κυρώσεων δεν έχουν άμεση επίδραση, αλλά κατοχυρώνουν μια διαδικασία που ξεκίνησε με την υπογραφή της συμφωνίας στις 14η Ιουλίου στη Βιέννη. Παράλληλα προϋποθέτουν την τήρηση από το Ιράν συγκεκριμένων δεσμεύσεων, όπως την μεγάλη μείωση του αριθμού φυγοκεντρικών αντλιών που χρησιμοποιούνται για τον εμπλουτισμό ουρανίου.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαϊερ δήλωσε πως οι κυρώσεις της ΕΕ θα διατηρηθούν πιθανότητα τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο.

Σε ερώτηση εάν η Τεχεράνη έχει ξεκινήσει τη διακοπή της λειτουργίας των φυγοκεντρικών αντλιών, ο Αραγτσί δήλωσε ότι αυτό μπορεί να γίνει έπειτα από κάποιες προετοιμασίες που χρειάζεται ακόμη να γίνουν τις ερχόμενες μέρες. Οπότε θα ξεκινήσει σύντομα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ