Η Ευρώπη «δεν μπορεί πλέον να παρουσιάζεται ως ανεξάρτητη και κυρίαρχη», ενώ ταυτόχρονα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγκαεΐ.
Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X, ο Μπαγκαεΐ επικαλέστηκε το έργο του Γάλλου φιλοσόφου Ετιέν ντε λα Μποεσί «Πραγματεία περί Εθελοδουλείας», υποστηρίζοντας ότι η κυριαρχία δεν διατηρείται αποκλειστικά μέσω της επιβολής, αλλά συχνά διαιωνίζεται μέσω της συναίνεσης εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να ενεργούν ανεξάρτητα.
«Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να μιλά για “στρατηγική αυτονομία”, ενώ απλώς εκτελεί τις εντολές της Ουάσινγκτον», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Ιρανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι η στρατηγική αυτονομία δεν εξασφαλίζεται με μεγαλόστομες διακηρύξεις, αλλά αποδεικνύεται στην πράξη μέσω της δυνατότητας μιας χώρας ή μιας πολιτικής ένωσης να λαμβάνει αποφάσεις ανεξάρτητα και υπεύθυνα, ακόμη και όταν αυτές διαφέρουν από τις θέσεις μιας ισχυρότερης δύναμης.
«Η Ευρώπη πρέπει να επιλέξει: είτε να συμπεριφέρεται ως ανεξάρτητος παράγοντας, είτε να συνηθίσει τόσο πολύ να επαναλαμβάνει τις πολιτικές κάποιου άλλου, ώστε να θεωρεί αυτή την ηχώ ως αυτονομία», τόνισε ο Μπαγαεΐ.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος